Tárkonyos krumplileves tojással.

  • 2016.09.16.
  • 3

A hűvösebb napok beköszöntével egyre többször főzök egy-egy kiadósabb levest ebédre. Mivel a hétvégére eső és lehűlés várható, így biztosan jólesik majd ez az egyszerű, pénztárcabarát, ám nagyon finom leves, jó sok tárkonnyal megszórva. Amennyiben a hétvégi menüben szerepel a krumplileves, érdemes kipróbálni, mert babérlevéltől és a tárkonytól különösen finom ízvilágot kapunk. A készre főtt levesbe pedig galuska helyett most egész tojásokat főztem bele, így nem csak finom, de igazán laktató is lett. (A recept megjelent a szeptemberi "Küldd el a RECEPTED!"
Gizi-receptjei rovatában.) Hozzávalók:1 kg krumpli1 db vöröshagyma2 db babérlevéltárkony (ízlés szerint)1-2 tk pirospaprika2 tk ételízesítősó (ízlés szerint)1 mk őrölt fehér bors1 ek liszt2 dl tejföl6 db tojás0,5 dl étolaj1,5 l vízA krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerinti kockákra. A vöröshagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután szórjuk meg a pirospaprikával, adjuk hozzá a felkockázott krumplit, és keverjük össze.Ezután öntsük fel a vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg bőven tárkonnyal, adjuk hozzá a babérlevelet és az ételízesítőt, majd főzzük a krumplit félpuhára.A tejfölt keverjük simára a liszttel és egy kevés levessel, majd csorgassuk a levesbe. (én egy szűrőn át csorgattam bele, hogy a leves szép selymes, csomómentes legyen)Ezután forraljuk fel a levest, majd egyesével, óvatosan üssük bele a tojásokat, és a lángot mérsékelve, szép lassan főzzük még kb. 10 percig. (miután beleütöttük a tojásokat, már nem szabad megkeverni!!!!)Tálaláskor merjük a levest tányérba, tegyük bele a főtt tojást, ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.