Sajtkrokett narancsos-mázas sárgarépasalátával.

  • 2016.06.13.
  • 2

Bevallom még hónapokkal ezelőtt készült ez a finom, és egyszerű ebéd, majd teljesen megfeledkeztem róla. Most miről is jutott eszembe, hát arról hogy több helyen is szembe jött velem ennek a pikk-pakk elkészíthető sajtkrokettnek (sajtgolyónak) a receptje. Valóban nagyon egyszerű, de azért a sütésnél itt is figyelni kell arra, nehogy megsérüljön, vagy esetleg sokáig süssük, mert akkor bizony ki fog folyni a sajt. Ízlés szerint készíthetünk mellé köretet, de én csak egy szintén egyszerű narancsos-mázas sárgarépasalátával tálaltam, mely nagyon jól illett hozzá.
Sajtkrokett hozzávalói:30 dkg reszelt sajt1 db tojás1 púpozott ek lisztcsipet őrölt borscsipet sócsipet szerecsendió (el is hagyható)2-3 dl olaj a sütéshez A reszelt sajtot keverjük össze a liszttel, ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval, és a tojással.
Ezután a masszából formázunk diónyi golyókat, majd a tenyerünk között sodorjuk kis rudakká.
Az olajat forrósítsuk fel, majd óvatosan helyezzük bele a sajtkroketteket. Ezután pár perc alatt süssük szép pirosra, majd szedjük ki papírtörlőre hogy a felesleges zsiradékot felszívja.Tálalásig tartsuk melegen. Ízlés szerint készítsünk mellé köretet, vagy egy finom salátát. Narancsos-mázas sárgarépasaláta hozzávalói:50 dkg sárgarépa2 gerezd fokhagyma1 ek mogyoróolaj2-3 dkg barna cukor0,5 dl frissen facsart narancslé1/2 narancs reszelt héja 8-10 db zsályalevél1 marék apróra vágott mogyoróA sárgarépát pucoljuk meg, majd vágjuk fel kb. egyforma hasábokra. A fokhagymát szintén pucoljuk meg, majd a zsályával együtt vágjuk fel apróra.
Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a hasábokra vágott sárgarépát, és forgassuk össze.Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és a zsályát, majd szórjuk meg a barna cukorral, és kevergetve karamellizáljuk 1-2 percig.Ezután reszeljük rá a narancshéjat, öntsük fel a frissen facsart narancslével, majd lefedve kb. 15 perc alatt pároljuk roppanósra.Amikor a sárgarépa roppanósra párolódott, vegyük le a fedőt, majd addig pároljuk tovább, még a leve elpárolog és kissé megkaramellizálódik.
Tálalás előtt hűtsük langyosra, majd szórjuk meg az apróra vágott mogyoróval.Tálalás előtt helyezzük tányérra a sajtkrokettet, majd kanalazzuk mellé a narancsos-mázas sárgarépasalátát és úgy kínáljuk.