Medvehagymás csalánleves tojásmetélttel.

  • 2016.04.21.
  • 8

A medvehagymát gondolom sokan szeretik, de ez a csalánról már egyáltalában nem mondható el. Pedig főzés után már a csípősségét is elveszti, így én szívesen készítek belőle pl. levest. Mivel lassan vége a medvehagyma szezonnak, és a zöldségesnél felváltotta a helyét a spárga, így most utoljára egy finom krémlevest készítettem. A medvehagyma mellett került a levesbe még két marék zsenge csalánlevél, sárgarépa, krumpli, fűszerek, és természetesen vöröshagyma is. A puhára főt levest végül pépesítettem, majd tejszínnel még lágyabbá, krémesebbé tettem. Levesbetétnek egyszerűen tojást sütöttem, majd metéltre vágva, közvetlenül tálalás előtt került a levesbe.

Hozzávalók:1 kisebb csokor medvehagyma2 marékra való zsenge csalánlevél1 db vöröshagyma1 db sárgarépa2 db közepes krumpli7 dl víz2 dl főzőtejszín (20%-os)5 dk vaj
sóőrölt színes bors1-2 tk ételízesítő
A medvehagymát és a csalánlevelet mossuk meg, alaposan csepegtessük le, majd vágjuk fel csíkokra.A vöröshagymát vágjuk fel apróra. A krumplit és a sárgarépát pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra.A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.Ezután adjuk hozzá a medvehagymát és a csalánlevelet, és pároljuk pár percig, hogy kissé összeessen, majd adjuk hozzá a krumplit és a sárgarépát is. Keverjük alaposan össze, ízlés szerint szórjuk meg ételízesítővel, sóval, és őrölt borssal, majd pár perc után, öntsük fel a vízzel.Ezután forraljuk fel, majd mérsékeljük a lángot, és főzzük puhára. (közben kóstoljuk, és ha kell ízesítsünk utána)Amikor a krumpli és a sárgarépa puhára főtt, vegyük le a tűzről, öntsük hozzá a tejszínt, és botmixerrel pépesítsük.Ezután tegyük vissza a tűzre, és kevergetve melegítsük forráspontig, majd zárjuk el a gázt, és tálalásig tartsuk melegen.
Tojásmetélt hozzávalói:3-4 db tojássóolívaolaj a sütéshezÜssünk fel egy tojást, szórjuk meg egy csipet sóval, majd villával alaposan keverjük össze.Egy palacsintasütőt kenjük ki olajjal, majd öntsük bele a felvert tojást, és úgy süssük meg mint a palacsintát. Mindegyik tojással így járjunk el.
Ezután tekerjük fel úgy mint a palacsintát, majd ízlés szerint vágjuk fel mindegyiket külön-külön.Tálaláskor merjük tányérba a levest, majd helyezzük rá a tojásmetéltet és úgy kínáljuk.