Lazacszelet sült krumplival és tejszínes-kapormártással.

  • 2016.01.08.
  • 4

A hétvégéhez érkezvén egy olyan receptet hoztam melyet én még az ünnepekre készítettem el, de a hétvégi asztalon is feltálalhatjuk. A karácsonyi szokásokhoz híven a rántott ponty elmaradhatatlan az ünnepekkor, de azért mellette minden évben helyet kap a lazac is. Nagyon szeretjük a lazacot akár sütve, levesbe, vagy éppen egy-egy finom krémbe belecsempészve, de azért ünnepekre mindig megpróbálok egy új recepttel előrukkolni. Így történt ez karácsonykor is. A befűszerezett lazacot bőrével lefelé először serpenyőben ropogósra sütöttem, majd pár percre még bekerült a sütőbe is. Tálaláskor a lazac sütésénél visszamaradt zsiradékban pirosra sütött krumplival, és a közben elkészített tejszínes-kapormártással kínáltam.
Hozzávalók:2 db lazacszelet (20-25 dkg-os)sóőrölt színes bors1/2 citrom leve2 dkg vaj2 ek olívaolajA lazacszeleteket sütés előtt legalább egy fél órával ízlés szerint sózzuk, őröljünk rá színes borsot, és csepegtessük meg a citromlével, majd hagyjuk állni, hogy az ízek jól átjárják. Egy teflon serpenyőbe melegítsük össze a vajat, és az olívaolajat, majd amikor már kellően felhevült tegyük bele a lazacszeleteket a bőrös felükkel lefelé. Ezután kisebb lángon addig süssük, még a bőre kezd ropogósra sülni, és a hal húsa legalább a feléig kezd kifehéredni. (ez pár perc, és közben locsolgassuk meg a forró zsiradékkal)
Ekkor helyezzük be a serpenyőt közepes hőmérsékletű sütőbe, majd süssük a lazacot még 10-15 percig, hogy a halhús kellően átsüljön, és a bőre jó ropogós legyen. (a serpenyő nyelét tekerjük be többrétegű alufóliával mielőtt betennénk a meleg sütőbe!!!!)Ezután vegyük ki a sütőből, majd óvatosan helyezzük át a megsült lazacszeleteket egy tányérra, és tálalásig tartsuk melegen.Sült krumpli hozzávalói:3-4 db sárga burgonyasóa lazac sütésénél visszamaradt zsiradék
A krumpli pucoljuk meg, majd karalábévájóval vájjunk ki belőle golyókat. (ízlés szerint kockára is vághatjuk)Ezután enyhén sós vízben főzzük félpuhára, majd szűrjük le, és hűtsük ki.A lazac sütésénél visszamaradt zsiradékba tegyük bele a félpuhára főtt, kihűtött krumplit, majd süssük szép pirosra. (sütés közben többször rázogassuk meg a serpenyőt, vagy óvatosan forgassuk át a krumplit hogy egyenletesen süljön)Tejszínes-kapormártás hozzávalói:1 csokor kapor1-2 ek liszt2 dl főzőtejszínsóőrölt fehér borscukorcitromlé (ízlés szerint) 5 dkg vaj A kaprot vágjuk fel apróra.A vajat hevítsük fel, adjuk hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsuk világos zsemleszínűre, majd adjuk hozzá az apróra vágott kaprot, és pár pillanatig pirítsuk együtt.Ezután vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a tejszínt, és keverjük simára. Közben szórjuk meg egy csipet sóval, ízlés szerint borsozzuk, adjunk hozzá cukrot, (v. édesítőszert) és csepegtessük meg ízlés szerint citromlével.
Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó kevergetés mellett, kisebb lángon főzzük, sűrítsük be a mártást. (ha túl sűrű lenne, öntsünk hozzá még egy kevés tejszínt)Tálaláskor helyezzük tányérra a ropogósra sült bőrével felfelé a lazacszeletet, majd tegyünk mellé a sült krumpliból, a kapormártásból, és úgy kínáljuk.