Hétvégi receptajánló!!! Baconbe tekert gesztenyés-áfonyadzsemes pulykamell hercegnő burgonyával.

  • 2015.01.17.
  • 4

Erre a hétvégére egy töltött pulykamell tekercs receptjét hoztam, melyet én még karácsonykor készítettem, és főételként tálaltam fel. Az ünnephez illően a pulykamell szeletekre gesztenyés töltelék és áfonyadzsem került, majd baconbe tekertem bele. Így a hús finom szaftos maradt, a gesztenyés-áfonyás íz pedig jól átjárta a húst sütés közben. Köretnek hercegnő burgonyát készítettem, mely nagyon jól illet a töltött pulykamellhez. Az édes és sós ízek kedvelőinek ajánlanám pl. ünnepi alkalmakra, vagy éppen a hétvégi asztalra.
Hozzávalók a pulykamellhez:6 nagy szelet pulykamell 20 dkg szeletelt bacon25 dkg gesztenyemassza10 dkg mascarponesóőrölt fehér bors1 dl fehérbor1-2 ek zsír (v. olaj) Áfonyadzsem hozzávalói:1 cs aszalt áfonya1 dl vörösbor1 cs vaníliás cukorcukor (ízlés szerint)1 mk őrölt fahéj2-3 db szegfűszeg1 ek kukoricakeményítő + egy pici vízA pulykamell szeleteket óvatosan klopfoljuk ki, majd sózzuk, szórjuk meg őrölt fehér borssal és tegyük félre, még elkészítjük a tölteléket.A gesztenyemasszát keverjük simára a mascarponével, hogy egy könnyen kenhető massza legyen.Az áfonyára öntsük rá a bort, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, ízlés szerint cukrot, a szegfűszeget, és az őrölt fahéjat, majd főzzük pár percig.
A kukoricakeményítőt keverjük simára egy pici vízzel, majd állandó keverés mellett, öntsük hozzá az áfonyához. Kevergetve pár pillanat alatt sűrítsük be, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki egészen. (érdemes már előző nap elkészíteni)Vágjunk le egy nagyobb darab fóliát, majd hosszában helyezzünk egymásmellé négy szelet bacont. Ezután helyezzük rá az előzőleg befűszerezett pulykamellet.
A pulykamellre tegyünk 1-2 kanállal a gesztenyemasszából, majd egy kicsit kenjük el. Ezután tegyünk rá a közepére egy nagyobb kanál teljesen kihűtött áfonyadzsemet, majd először a húst két oldalról behajtva, a fólia segítségével tekerjük fel. (mindegyik hússzelettel így járjunk el)Egy tepsit kenjünk ki vékonyan zsírral, majd helyezzük egymásmellé a hústekercseket. Ezután öntsük alá a bort, majd fedjük le fóliával a tepsit.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 30 perc alatt pároljuk puhára. Ezután vegyük le a fóliát, majd süssük szép pirosra.Hercegnő burgonya hozzávalói:50 dkg krumpli2 db tojássárgája5 dkg vajsó1 késhegynyi szerecsendióA krumplit enyhén sós vízben főzzük puhára, szűrjük le, majd hagyjuk pár percig, hogy leszáradjon a nedvesség.Ezután adjuk hozzá a vajat, a tojássárgákat, a szerecsendiót, és ízlés szerint sót. Robotgéppel keverjük alaposan össze, hogy egy sima, krémes masszát kapjunk.Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd az előzőleg nyomózsákba kanalazott masszából nyomjunk rá kisebb halmokat.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra.Tálaláskor helyezzük tányérra a töltött pulykamelltekercset, majd helyezzük mellé a szép pirosra sült hercegnő burgonyát, és úgy kínáljuk.