Sajtkrémes tortácskák füstölt lazaccal.

  • 2014.01.03.
  • 5

Az elkövetkezendő néhány bejegyzésben így az év elején, szeretném megosztani azokat az új recepteket, melyeket elkészítettem az ünnepi asztalra. Minden évben készítek előételnek kisebb falatkákat, (az évek során volt már sajtkrémes lazactekercs, zöldborsós lazacos panna cotta,
lazacsaláta, mascarpones-kaviáros lazackrém.....) így történt ez most is, sajtkrémes tortácskákat készítettem, és füstölt lazaccal tálaltam. A tortácskák alapjának sós tésztából korongokat sütöttem, majd erre került rá a fűszeres sajtkrém, végül pedig a füstölt lazac. Mivel a sajtkrém és a füstölt lazac már együtt is nagyon finom, így a kekszes alapra én bőségesen kanalaztam. Persze ez ízlés dolga, lehet ennél kevesebbet, vagy éppen többet is tenni. Nekünk nagyon ízlett, így ünnepi alkalmakra máskor is elfogom készíteni.Sós kekszkorongok hozzávalói:12,5 dkg liszt6 dkg vaj1 db tojássárgája0,5 dl tejföl1/2 tk sókéshegynyi szódabikarbónaA lisztet keverjük össze a sóval, és a szódabikarbónával, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tojássárgát és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 2-3 mm vastagra, és ízlés szerinti formákat szúrjunk ki a tésztából. A leeső tésztát szintén gyúrjuk össze, és szúrjuk ki a formával. Sütőpapírral bélelt tepsire tegyük egymástól kicsit távolabb a kiszúrt korongokat. (én közepes méretű pogácsaszaggatóval szúrtam ki a korongokat)Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd magas hőmérsékleten süssük kb. 10 perc alatt pirosra, ropogósra. A sütőből kivéve, hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt rákerülne a sajtkrém. (néhány nappal előbb megsüthetjük, majd hűvös, száraz helyen tároljuk, így friss, ropogós marad a tészta)Sajtkrém hozzávalói:25 dkg Philadelphia krémsajt25 dkg mascarponesnidling (ízlés szerint)őrölt fehér bors (ízlés szerint)só (ízlés szerint)2-3 tk citromlé10 dkg füstölt lazac a tetejéreA sajtkrémet, a mascarponét, az ízlés szerinti mennyiségű sót, őrölt fehér borsot, és apróra vágott snidlinget keverjük alaposan össze. Keverés közben ízesítsük a citromlével, majd tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek kellően összeérjenek.Tálalás előtt a tésztakorongokra ízlés szerint kanalazzuk rá a sajtkrémet, majd simítsuk körbe a szélét. Ezután helyezzünk mindegyik tortácska tetejére egy-egy darabka füstölt lazacot, majd díszítsük snidlinggel, és úgy kínáljuk.