Bejgli és zserbó

  • 2020.12.25.
  • 9


Kovász őrület van nálunk, ezért most a zserbó és a bejgli is ezzel készült. Teljes siker, főleg a zserbó, de a bejgli is hamar el fog fogyni.Recept, és elkészítési mód:Hozzávalók / 4 adagTészta55 dkg finomliszt20 dkg vaj3 dkg Dia Wellness negyedannyi Cukorhelyettesítő1 csipet só20 dkg kovász2 db tojássárgája1 dl tejMandulás töltelék kétféle30 dkg dió (darált)5 dkg Dia Wellnes negyedannyi Cukorhelyettesítő4 kávéskanál fahéj (őrölt)1 dl tej1 citromból nyert citromhéj1 citromból nyert citromlé
1. töltelék + 4 ek nutellával kenjük meg a tésztát2. töltelék+ 3 ek narancslekvár ás kandírozott narancs a mandulábaMákos töltelék kétféle30 dkg mák (darált)10 Dia Wellness negyedannyi Cukorhelyettesítő4 kávéskanál fahéj1 dl tej2 csomag vaníliás cukor1 narancsból nyert narancshéj1 narancsból nyert narancslé1. töltelék + fagyasztott meggy kimagozva2. töltelék+ 3 ek áfonyalekvár és aszalt vörös áfonyaMegkenéshez2 db tojássárgája2 db tojásfehérje (ami a tésztánál kimaradt)Külön-külön, kis tálkában, kissé felverjük villával a fehérjét és sárgáját.TésztaEgy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.Egy másik edénybe belemérjük a kovászt, a tejet, és a tojások sárgáját, majd simára keverjük az összetevőket.A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát.Nem kell túlgyúrni a tésztát, amint szép egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást. Ha készen vagyunk, a kezünkről és a tál faláról is szépen leválik a tészta.4 egyenlő gombócot formázunk belőle, majd fóliával letakarva, 2-3 órára hagyjuk pihenni őket (hőmérséklettől függ). Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.Mandulás, mákos töltelékA diós és mákos tölteléket - a megfelelő hozzávalókkal - ugyanígy készítjük el, egymást követően.Egy tálba kimérjük a diót/mákot, mindkettőhöz a fahéjat, a citromhéjat + levét/a narancshéjat + levét, lazán összekeverjük.Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, majd ezzel leforrázzuk a diós / mákos keveréket, és fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket.Hagyjuk kihűlni teljesen. Ha kihűltek, kivesszük a tésztát a hűtőből, s egymás után összeállítjuk a rudakat.Lehetőleg, a tészták vastagsága nyújtáskor egyenletes vastagságú legyen.
A kinyújtott tésztára a mandulás/mákos töltelék felét rákanalazzuk, majd óvatosan, lehetőleg egyenletesen elkenjük rajta.Ezután a tészta két rövidebbik oldalát hajtsuk fel a töltelékre (1-másfél cm), s kissé nyomkodjuk rá a töltelék szintjének magasságába.Ugyanígy hajtsuk fel a hosszabbik oldal egyikét, majd innen tekerjük fel a bejglit a papírral, egyenletesen. Mind a négy résszel ugyanígy járunk el.Az utolsó mozzanat, ettől lesz szép márványos, fényes a teteje: Kenjük le (az oldalát is) vékonyan tojássárgájával a bejgliket, hagyjuk, hogy megszáradjon. Egész éjszaka hűvös helyen száradt.Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, most kenjük le őket vékonyan (oldalukat is) tojásfehérjével, s hagyjuk, hogy teljesen megszáradjanak.Amikor a tojásfehérjével lekentük a bejgliket, kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra állítva, alsó-felső sütésre, mire megszáradnak a bejglik, a sütő felmelegszik.Ha megszáradtak a bejglik, ebben, az előmelegített sütőben 200 fokon, 15 percig sütjük, majd 15 perc után lejjebb vesszük 170 fokra, s további 10 - 15 percig sütjük. Így összesen 25 - 30 perc alatt készre sülnek (légkeverés nélkül) a bejglik - lehet látni a tetején, mikor van kész, a szép színe elárulja.Egy kis trükk: Ha kivettük őket a sütőből, óvatosan összetoljuk a bejgliket, és széles pengéjű késsel, vagy valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk a végeiket, s az oldalaikat - így az esetleges pici repedés is eltüntethető, ha keletkezne rajta, de csakis forrón lehet javítani ezeken az apró szépséghibákon.Ha kihűltek a bejglik, szeleteljük, s kínálhatjuk is. Későbbiekben lefedve tároljuk.Zserbó2 tojás1 ek tejföl10 dkg kovász5 dkg Dia Wellness negyedannyi Cukorhelyettesítő50 dkg liszt
25 dkg margarinsó1 mk sütőporTöltelék:1.5 üveg diétás baracklekvár30 dkg mogyoróMáz10 dkg 70 % étcsokoládé5 dkg margarinA recept a következő: 2 egész tojást kikeverünk a tejföllel, a kovásszal és a Dia Wellness negyedannyi Cukorhelyettesítőt.
Egy másik tálban a lisztben elmorzsoljuk a margarint, egy csipet sót, és egy mokkáskanál sütőport. Amikor már morzsalékos, hozzákeverjük a kovászos tojást.
A tésztát 4 db, kb 25 dkg-os gombóccá gyúrjuk, tálcán, letakarva min. 1 órát pihentetjük a konyhában.
Kimérünk 30 dkg mogyorót és 10 dkg Dia Wellness negyedannyi Cukorhelyettesítőt, kikeverjük. Kinyújtjuk az első lapot, sütőpapírral leterített sütőlemezre, vagy tepsire rakjuk, megkenjük baracklekvárral (sokkal) rászórjuk a harmad cukros diót, a kezünkkel elsimítjuk, rárakjuk a következő lapot, és ez kétszer megismételjük. A harmadik lapnál annyiban különbözik, hogy a dióra még legalább 2 evőkanál lekvárt csepegtetünk, és úgy rakjuk rá a 4. lapot. A kezünkkel kicsit rányomkodjuk, aztán nejlonba húzva pihentetjük a meleg konyhában. A legjobb egész éjszaka, de ha reggel kezdtük készíteni, akkor este 6-7 fele már süthető. Próbáltam, hogy a sütőport kihagyom (az eredeti receptben is élesztő + sütőpor van), úgy is jó, de ha van benne sütőpor, lazább lesz a tészta. 180 fokon kell sütni kb. 30 percig. Sütés előtt meg kell böködni. . Tetejére 10 dkg bevonó csokit olvasztok 5 dkg margarinnal.