Habsipkás csokoládés tartelette

  • 2015.02.04.
  • 1

Már írtam, hogy mennyire szeretem ezeket a kisebb formákat, meg a csokoládét, meg a süteményt.... :-) Mást nem is kell mondani ehhez a süteményhez, csak annyit, hogy kívül finoman roppanós tészta, belül lágy kávés csokoládékrém, tetején csodás, kissé karamellizált habsipka. Nos kell ennél több egy süteményhez? A recept megjelent a Kifőztük februári számában, amely továbbra is letölthető innen. Habsipkás csokoládés tartelette
Hozzávalók: (3 db 12 cm átmérőjű formához) a tésztához: 20 dkg liszt15 dkg vaj7 dkg porcukoregy csipet só1 tojássárgája1 rúd vanília kikapart magjai a kávés csokoládé moussehoz:5 dkg pillecukor3 dkg vaj10 dkg étcsokoládé0,2 dl tej 0,1 dl erős feketekávé1 dl habtejszín (30%) a habsipkákhoz: 2 tojásfehérje 15 dkg porcukor Elkészítés: a tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk, és legalább egy órára hűtőbe rakjuk. Lisztezett felületen 1/2 cm vastagra nyújtjuk. A kivajazott, lisztezett formákat kibéleljük vele, a felesleget levágjuk, majd mindegyik tésztakosár alját megszurkáljuk villával. Sütőpapírból a forma méretével egyező nagyságú korongokat vágunk, és a tésztákra tesszük. Szárazbabot öntünk rájuk, hogy ne tudjon felpúposodni sütés közben. 170 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a nehezéket a papírral együtt levesszük, és a formákban hagyjuk kihűlni a tésztakosarakat. A csokoládé mousse-hoz a csokoládét, a vajat és a pillecukrot lábosba tesszük, ráöntjük a tejet, a feketekávét, és pici lángon melegítjük. Addig keverjük, amíg minden fel nem olvad, majd a folyadékot kihűtjük. A hideg tejszínből kemény habot verünk, majd óvatosan a kihűlt kávés csokoládé krémhez forgatjuk. A tésztakosarakat ezzel a krémmel töltjük meg. A habsipkákhoz a tojásfehérjét félig felverjük, ezután apránként hozzákeverjük a porcukrot. Gyöngyöző víz fölé tesszük a tálat, és a habverővel addig verjük, amíg viszonylag kemény habot nem kapunk. Levesszük a tűzről, és állandó keverés mellett kihűtjük. Csillagcsővel ellátott, eldobható habzsákba kanalazzuk és a kávés csokoládé mousse tetejére kisebb halmokat nyomunk belőle. Karamellizáló pisztollyal a habsipkák tetejét kissé megkapatjuk.