Zöld fűszeres sütőtökkrémleves sárgarépával

  • 2014.11.10.
  • 5

Sütőtök szezon van, jöhet nálunk minden, amiben sütőtök van. Én főleg sütve szeretem, de nagyon megkedveltem a belőle készített levest is. Most zöld fűszerekkel és sárgarépával készült.A recept megjelent a Kifőztük novemberi számában, amely továbbra is letölthető innen.Zöld fűszeres sütőtökkrémleves sárgarépával Hozzávalók:4 személyre 1 kg sütőtök (nyersen mérve) 30 dkg sárgarépa 1 dkg cukor (aki édesebben szereti) 1 marék metélőhagyma 1 marék petrezselyem fél marék kakukkfű só őrölt bors 2 dl tejszín 2 dkg vaj tálaláshoz :pirított zsemlekockák Elkészítés: a sütőtököt félbevágjuk, a magját meg a puha belsejét kanállal kikaparjuk, a húsát kisebb darabokra vágjuk, és előmelegített sütőben, kb. 180 fokon roppanósra sütjük. A sütőből kivéve a héját levágjuk. A megtisztított, karikákra vágott sárgarépát a vajon megdinszteljük, hozzátesszük a sütőtököt, és pár percig együtt pirítjuk. Kb. 2 l vízzel felöntjük, sóval, borssal fűszerezzük, és puhára főzzük. Botmixerrel pürésítjük, ezután hozzáadjuk az apróra vágott zöld fűszereket. A tejszínhez keverünk pár kanál forró levest, visszaöntjük a többihez, és pár percig forraljuk, de vigyázva, nehogy a tejszín kicsapódjon. Végül, ha szükséges, utánaízesíthetjük. Pirított zsemlekockával tálaljuk.