Pisztáciás túrós tartelette

  • 2014.10.13.
  • 9

Sokszor írtam már arról, hogy nagyon szeretem ezeket a kicsi formákat, mert olyan kis egy-kétszemélyes kis adagokat lehet belőle készíteni, nagyon mutatósak.Ebben a süteményben minden benne van, amit nagyon szeretünk, finom kissé roppanós külső rész, belül finom csokoládés krém, túrós krém, pisztácia. Mi kell még? Szerintem ennyi elég is.A recept megjelent a Kifőztük szeptemberi számában, amely továbbra is letölthető innen. Pisztáciás túrós tartelette Hozzávalók a tésztához (4 db 12 cm átmérőjű formához) 15 dkg liszt 10 dkg vaj 5 dkg porcukor egy csipet só 1 tojássárgája fél citrom leve és lereszelt héja a csokoládés töltelékhez:1 dl tejszín 10 dkg jó minőségű étcsokoládé a túrós töltelékhez:2 tojás 5 dkg cukor 10 dkg túró 5 dkg mascarpone 3 dkg őrölt pisztácia fél citrom leve és lereszelt héja a tetejére:1,5 dl tejszín 5 dkg mascarpone 2 dkg őrölt pisztácia Elkészítés: a tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk, és legalább egy órára hűtőbe rakjuk. Lisztezett felületen 1/2 cm vastagra nyújtjuk. A kivajazott, lisztezett formákat kibéleljük vele, a felesleget levágjuk, majd mindegyik tésztakosár alját megszurkáljuk villával. Sütőpapírból a forma méretével egyező nagyságú korongokat vágunk, és a tésztákra tesszük. Szárazbabot öntünk rájuk, hogy ne tudjon felpúposodni sütés közben. 170 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a nehezéket a papírral együtt levesszük. Közben a tejszínt gyöngyözésig melegítjük, hozzátesszük a csokoládét és addig keverjük, amíg a csokoládé el nem olvad. A tésztakosárkákba egyelő arányban elosztjuk a csokoládét. A túrós töltelékhez a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzátesszük a túrót, a mascarponét, a pisztáciát, a citrom levét és lereszelt héját és a csokoládés rész tetejére kanalazzuk. Előmelegített sütőben, 160 fokon sütjük kb. 15-20 percig (tűpróba). Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Közben keményre felverjük a tejszínt, hozzátesszük a mascarponét és csillagcsöves habzsákba téve ezzel díszítjük a süteményt. Őrölt pisztáciával szórjuk meg a tetejét.