Gyümölcsös desszert - SAD 8.fordulóra

  • 2012.08.21.
  • 3

Azt hittem már lemaradok Petra, a Reformkori konyha blog tulajdonosa által meghirdetett SAD (Süss! Alkoss! Díszíts!) 8. fordulójáról a sok szabadság miatt. Pedig a téma nagyon tetszett,
gyümölccsel díszített édességeket vár Petra. Nyáron nálam is a gyümölcs játssza a főszerepet. Ehhez hozzásegít az a tény, hogy a kertben szinte minden gyümölcs megtalálható. Ugyan nem volt időm újat készíteni, de találtam egy olyan édességet, amit még nem posztoltam, Petra pedig igent mondott, köszönet itt is érte, hogy ezzel nevezhetek a játékba. A desszert apropóját egy vendégség adta, ezért került műanyag pohárba, mert így egyszerűbb. Annyi egyforma poharam nem is lett volna, amennyi ebből készült. Itt kivételesen habfixálót kevertem a felvert tejszínbe, hogy bírja az utazást:-)Ezeket
finomságokat általában pohárkrémeknek nevezik, de ez nekem valahogy nem tetszik. Erről értekeztünk a FB-on egy csoportban, de nem találtunk jobb szót rá.Gyümölccsel díszített édesség, pohárban tálalva Hozzávalók: (15 db 2 dl-es pohárhoz):30 dkg bármilyen csokoládés keksz,a csokoládé krémhez:5 dl habtejszín (állati),7,5 dkg pillecukor,15 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 %.os),a mascarponés krémhez: 5 dl habtejszín (állati),20 dkg mascarpone,20 dkg amarena meggy,a tetejére:3 dl tejszín1 csg habfixáló bármilyen gyümölcs díszítéskéntElkészítés:
a kekszet aprító gépbe tesszük és addig aprítjuk, amíg kissé darabos lesz, nem kell túl finomra.A csokoládé krém készítése: az apróra tördelt csokoládét és a pillecukrot lábosba tesszük,
ráöntünk a tejszínből 0,3 dl-t és
nagyon pici lángon melegítjük, miközben állandóan keverjük. Amikor minden felolvadt, hagyjuk kihűlni, időközben párszor megkeverjük. Közben a csokikrémnél marad tejszínből kemény habot verünk, majd óvatosan a kihűlt csokikrémhez forgatjuk.Mascarponés krém: a fehér krémnél lévő tejszínt jó keményre felverjük és a mascarponével összekeverjük.A két krémet, külön-külön habzsákba tesszük. Összeállítás: A poharak aljára kekszet morzsolunk, erre nyomunk a mascarponés krémből, majd arra szórunk az amarena meggyből, majd a csokoládé krémből nyomunk rá egy réteget, megint keksz következik. A kekszre ismét mascarponés krém, majd csokoládé krém, meggy. A tetejére sima felvert tejszínhabot teszünk és bármilyen gyümölccsel díszítjük. Nekem nagyon tetszett a csillaggyümölcs (carambola) felvágva és a zsidócseresznye (Physalis) a desszerthez, meg egy kis saját termésű ribizli adta meg a színek összhatását.