Füstölt sajtos kockák

  • 2020.12.13.
  • 7

Hosszú hét áll mögöttem. De az a tudat, hogy jövő héttől pihenhetek, kitartásra sarkallt. Szinte teljes napjaimat az iskolai teendők kötötték le, minden mást halogattam, hisz majd úgyis ráérek bepótolni. Sütöttem is, mert közben névnapom, születésnapom volt, meg kollégáknak is vittem utolsó tanítási napra, de lefotózni már nem volt időm. Legalábbis az utolsóként készülteket. Sebaj, sütök én még. ???? És azt meg sem említettem, hogy időközben annak is eltelt tíz éve, hogy elkezdtem blogot írni. De ilyentájt mindig annyi a más tennivaló, hogy ezek az események háttérbe szorulnak. Nem is szoktam nagy csinnadrattát csinálni belőle, mint ahogy a születésnapomból sem. Már sok éves vagyok. A negyven annak idején ledöbbentett, de azóta rábeszéltem magam, hogy örüljek minden egyes újabb évnek, hisz az sem adatik meg mindenkinek, hogy ezt megérje. Szóval jövő ilyenkor már fél évszázados leszek. Nem érzem magam annyinak. Igazából a gyerekeken látom, hogy telik az idő, illetve érzem, mert már mindketten felnőttkorba léptek, és a jövőjüket építgetik- két különböző nagyvárosban. Azaz Leányzónk egyelőre itthon van, ezért -csakis ezért- hálás vagyok az online oktatásnak.A sok duma után jöhet a... szülinapi torta helyett (tényleg, azt Leányzóm készített nekem, meglepett vele) egy sós süti. Születésnapomra készítettem, vittem belőle kolléganőknek is- mind elfogyott.

Hozzávalók:60 dkg liszt30 dkg zsír30 dkg füstölt sajt2 teáskanál só1 kis pohár kefir (175 g)1 nagy tojás1 evőkanál egész köménymag+ 8-10 dkg reszelt sajt a tetejéreÍgy készült:A sajtot lereszeltem.A lisztet elvegyítettem a sóval (kissé púpozott teáskanállal mértem), majd elmorzsoltam a zsírral. Hozzáadtam a reszelt sajtot, köménymagot, ezzel is elvegyítettem, majd belekerült a tojás és a kefir. Összegyúrtam. Kicsit kemény lett, de összeállt a tészta. Ha nem állna össze tészta, még kis kefir vagy tejföl kerülhet bele.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtottam úgy kisujjnyi vastagra. Beszórtam a reszelt sajttal, rányomkodtam.
Derelyemetszővel négyzetekre vágtam.Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam.180 fokos sütőben pirosra sütöttem.Két nagy tepsivel lett.Jó roppanós, kellemesen sós és sajtos harapnivalók lettek. Azt hiszem, karácsonyra is sütök belőle egy adagot. Meg azt is gondolom, hogy huzamosabb ideig is élvezhető lenne- ha el nem fogyna.

Címkék

Sajt Sós Sütik