Szalonnás-krumplis pogácsa

  • 2020.07.20.
  • 5

Azt gondoltam, szombat délelőtt kitakarítom a tetőteret, aztán bevetem magam a konyhába. De mivel Leányzóék sütögetős-sátorozós napot terveztek az Ipolyra, előbb nekiálltam pogácsát sütni. Még előtte odatetettem a húslevest főni, az aztán magában elvan. S ha már belefogtam a főzicskézésbe, ott is maradtam egész napra. Mert időközben Férjem felvetette, hogy fogytán a kenyér, azt is dagasztottam. A málnás befőzős napon két tálka málnát betettem a hűtőbe, hogy a hétvégi süti meg legyen oldva. Meg még a szilva is ott volt, amit Férjem hozott, s megkérdezte, nem lehet-e belőle szilvás gombócot csinálni? Hát, így tölti az ember lánya egész napját a konyhába.Nyaralásból visszahozott darabka szalonna és gombóchoz megfőzött krumpliból három darab ízesítette meg a mai pogácsát. Ami aztán Leányzóm elmondása szerint pikk-pakk elfogyott.Hozzávalók:3-4 evőkanál olaj20 dkg kolozsvári szalonna4 dl tej4 dkg élesztő3 közepes főtt krumpli1 teáskanál cukor1 kg liszt2 teáskanál só25 dkg margarin2 egész tojás + 1 lekenniÍgy készült:A szalonnát apró kockákra vágtam, az olajon megsütöttem. Hagytam langyosra hűlni.A tejet megmelegítettem, annyira, hogy a kéznek kellemes meleg legyen. Elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.A liszthez adtam a sót, margarin, összemorzsoltam, majd a szalonnát zsírjával együtt. Követte a két tojás és az élesztős tej, reszelt krumpli.Megdagasztottam a tésztát (azaz most a gép tette ezt helyettem). Hagytam megkelni.Mikor megkelt, kinyújtottam, hajtogattam, hagytam megint pihenni 15-20 percet.Ujjnyi vastagra nyújtottam, a tetejét éles késsel bevagdostam.Kis pogácsaszaggatóval kiszaggattam, tepsibe pakoltam, csipet sóval felvert tojással lekentem.180 fokos sütőben pirosra sütöttem őket.Finom pogácsák lettek, a szalonnától jó ízű, a krumplitól puha, külseje viszont frissen ropogós. Mire rászántam magam a fotózásra, csak ez a néhány darab maradt. Persze azért is, mert nagy részét odapakoltam Leányzómnak.