Málnás néger kocka

  • 2020.07.23.
  • 2

Van ez a réges-régi néger süti
recept, ami igen ritkán készül minálunk, pedig egyszerű, finom, mutatós, kiadós, jól bevált, és még sorolhatnám az előnyeit. Miközben azon agyaltam, hogyan hasznosíthatnám a hűtőben várakozó málnát, egy szembe jövő fotó eszembe juttatta ezt a sütit, s már láttam is lelki szemeim előtt málnával megszórva lekvár helyett, s készítettem is elő a hozzávalókat a kamrából. Kevertem-kavartam, szépre terveztem, a hab mégis összeesett sütőből való kivétel után. Valamiért nem mindig akaródzik neki szép magas maradni. De csakartézis megettük! ????Hozzávalók:A tésztához:5 tojás sárgája20 dkg vaj25 dkg cukor4 dl tej40 dkg liszt2 púpozott evőkanál kakaó1 teáskanál szódabikarbóna20-25 dkg málnaA habhoz:5 tojásfehérje1 csipet só25 dkg cukorÍgy készült:A tojások sárgáját előbb a cukorral kevertem ki, majd a puha vajjal.Hozzáadtam a lisztet, kakaót, szódabikarbónát, s apránként a tejet. Sima masszát kevertem belőle.Tepsibe simítottam, rászórtam a málnát. (28×32 cm a tepsi mérete.)180 fokon tűpróbáig sütöttem.Míg sült, a fehérjéket előbb a csipet sóval, majd a cukorral kemény habbá vertem.A kész süti tetejére simítottam, majd visszatettem a sütőbe addig, míg a hab teteje kicsit megszíneződik. Ekkor visszavettem a sütő hőmérsékletét, úgy 120 fokra.Sok, fél kiló cukor van benne. Mégsem túl édes, a málna savanyúsága, valamint a kakaó ellensúlyozza. Az eredeti receptet dupláztam, az szerint 68 dkg cukor kellett volna összvissza bele. Bűnöztem, de nem híztam meg tőle! ????