Tejfölös-meggyes pite

  • 2020.06.29.
  • 3

Nem vagyok formában. Semmilyen szempontból. Azt hittem, amint a munkahelyi gondokat leteszem, kézzel-lábbal nekilátok blogot írni,
a sok, időközben sütött-főzött
mindenfélét betűsíteni. De nem, úgy kell rábeszéljem magam. Arra is, hogy süssek. Meg főzzek. Pedig tényleg szeretem csinálni, kikapcsol, megnyugtat. Most épp nem, az is nyűg. Valószínűleg az is közrejátszik, hogy szoktatnom kell magam a gondolathoz, hogy Fiam most már tényleg felnőtt. Mikor elterveztük az idei nyaralást, határozottan állította, jön velünk. Erdélybe megyünk. De időközben más tervei lettek, munkát keresett, Ő a nyáron dolgozni akar. Ami dicsérendő, a saját lábára akar állni, meg terhet akar levenni a vállunkról, hisz ősztől két egyetemistánk lesz. (Bár ezt nem mondta ki, de biztos közrejátszik.) Szóval nem jön velünk nyaralni, s emiatt szomorú vagyok. Férjem mondta, a húszas éveink elején mi sem a szüleinkkel mentünk már üdülni. S ez így is volt. Hát... eztán valószínűleg kettesben fogunk nyaranta utazgatni...
Most hétvégére hazajött Gergő, ma ment vissza, s holnap kezd dolgozni. Ha már itthon volt, sütöttem-főztem, de eléggé ímmel-ámmal. Azon is egy csomót tanakodtam, milyen süti legyen a befőzés során félretett meggyből. Végül
Hankka tejfölös-meggyes pitéje
mellett döntöttem.Csak kicsit alakítottam rajta. De így is finom lett. Csak a pudingréteg a tetején lett jóval vékonyabb, mint vártam. Legközelebb nem hagyom ki belőle a tejszínt.
Hozzávalók:A tésztához:4 tojás20 dkg cukor20 dkg vajcsipet só2 csomag vaníliás cukor30 dkg liszt1 csomag sütőpor1 dl tejmeggy (kimagozva 50 dkg volt)A töltelékhez:2 tojás15 dkg cukor2 csomag vaníliás pudingpor1-1 nagy pohár görög joghurt és tejföl (40-40 dkg)Így készült:A meggyet kimagoztam.A tésztához a tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral elkevertem, majd hozzákevertem a mikróban megpuhított vajat. A lisztet, sütőport, sót összevegyítettem, s elkevertem a tojásos masszával. Mikor már sima, a tejjel lazítottam.A sütőt 180 fokra bekapcsoltam.Tepsibe simítottam a masszát, (sütőpapírral béleltem, 28×32 cm-es). A tetejére szórtam a meggyet, s a sütőbe tettem, mintegy 10 percre.
Közben a tojásokat alaposan elkevertem a cukorral, majd a pudingporokkal. Hozzákevertem a joghurtot és tejfölt.Az elősütött tészta tetejére öntöttem-egyengettem a masszát, s készre sütöttem. Azaz addig, míg a széle és teteje enyhén pirulni kezdett.Mint minden meggyes süti, ez is finom. Puha tészta, lágy pudingréteg, savanykás meggy. Megtartom a receptet, köszönet érte Hankkának! ????Biztosan más gyümölccsel is elkészíthető, de a meggy olyan a gyümölcsök közül, ami minden süti sikerét garantálja. Szeretem! Épp ezért raktam el belőle télire is, kimagozva, meg néhány üveg lekvár is tölti általa a kamrapolcot. Az is nagyon finom lett, linzerbe tökéletes lesz!

Címkék

Puding