Lekváros hógolyók

  • 2020.05.07.
  • 0

... mert nem hókiflik! ☺Ez a süti is Leányzóm érettségis útravalójaként készült. Ezt a kiflit leváltó formázást egy bosnyák vagy szerb blogon láttam, meg sem jegyeztem, hol, a receptet sem követtem, az saját agyszülemény. Kissé macerásabb, mint kiflit pödörgetni, egyenként nyújtottam- töltöttem-csomagoltam a kis golyókat. De, akárcsak a kiflik, ezek is kelendők voltak.Hozzávalók:70 dkg liszt1 csomag sütőpor25 dkg margarin10 dkg zsírnagy csipet só2 evőkanál porcukor3 tojássárga4 evőkanál joghurt+ lekvár, porcukorÍgy készült:A lisztet, sót, sütőport, cukrot tálba mértem, elmorzsoltam a margarinnal és zsírral. Hozzáadtam a tojássárgákat és annyi joghurtot, hogy összeálljon a tészta. Összegyúrtam. Keménynek kell lennie, de formázhatónak.Pihent 1-2 órát, de ez el is maradhat.
3 rudat formáztam belőle, ujjnyi darabokra vágtam s mindegyiket nagyjából kör alakra nyújtottam. Teáskanálnyi lekvárt tettem a közepére s ráhajtottam a két szélét, majd a két végét is. Úgy tettem tepsibe, hogy a hajtás alá kerüljön.180 fokos sütőben sültek, addig, míg világos színt kaptak.Porcukorral szórtam.Kiflinél nagyobb falatok lettek, de finomak. A tészta jó omlós, egyáltalán nem kemény. A cukor akár el is maradhat róla, a lekvár úgyis megédesíti. De a látványnak mindenképp jót tesz.Szilvalekvár és őszibarackdzsem került bele, olyan lekvár, ami remélhetőleg nem folyik ki. Mindbe benne maradt! Volt, amelyik kirepedt, de nem sok. Épp ezért lazán csomagoltam.