Mákos linzertekercs

  • 2020.04.08.
  • 7

A legtöbb sütireceptet sokáig tologatom, teszem-veszem, mire elkészül- ha egyáltalán elkészül-, ezt viszont megláttam s megszerettem. Még azon a hétvégén megsütöttem, hogy rátaláltam-
itt. Ez épp az elmúlt hétvége volt. Tényleg finom lett, a többiek is megdicsérték, pedig nem mákrajongók. Nekem kevesebb volt a mákom, mint kellett volna, ezért több lekvárt tettem hozzá, s lehet, ezért ázott el kicsit a belsejében a tészta, de egyáltalán nem zavaró, jó állagú, kellemesen harapható szeletkéket lehet belőle vágni. Szóval finom, húsvétra is merem ajánlani!Hozzávalók a tésztához:50 dkg lisztcsipet só25 dkg margarin175 g tejfölpici tejA töltelékhez:20 dkg darált mák (eredetileg 25)4 evőkanál cukor2 csomag vaníliás cukor5-6 evőkanál meggylekvár2-3 evőkanál tejÍgy készült:Előbb a lisztet és nagy csipet sót elmorzsoltam a margarinnal, majd hozzáadtam a tejfölt. Nekem nem bizonyult elegendőnek ez a mennyiség, ezért még pici tejet is adtam hozzá, annyit, hogy összeálljon a tészta.
A töltelékhez összekevertem a hozzávalókat- kenhető állagú kell legyen.A tésztát négy részre osztottam, s mindegyiket vékony, nagyjából tepsi méretű lappá nyújtottam enyhén lisztezett deszkán. A tészta jó állagú, könnyen lehetett nyújtani. A tölteléket 4 részre osztottam. Egy részt elkentem az első lapon. Kicsit tartottam tőle, hogy kevés lesz a töltelék, de épp elég lett. A megkent lapot felsodortam, mint a kalácsot, nagy tepsibe tettem.Így jártam el a másik három résszel is. Egymás mellé kerültek a tepsibe, persze úgy, hogy ne érjenek össze.180 fokos sütőben addig sütöttem, míg a teteje enyhén pirulni kezdett.Tényleg finom lett. Meg kiadós is, négy szép nagy tekercs lett belőle.Ferdén szeleteltem. Nem sok cukor van benne, de nem is kíván többet, épp elég édes lett. Porcukrot már nem is szórtam rá.