Magvas pogácsa

  • 2020.01.05.
  • 3

Mert rég volt pogácsa! Legalábbis a blogon. ☺Ezek a gyerekek állandóan mennek valahova. Ha nem szülinapra, csak úgy találkozni a régi barátokkal. Ezek az alkalmak újabb és újabb okot adnak nekem a sütésre. Pogácsával állítottak be a buliba.Még hogy gyerekek... Fiam már néhány éve papíron felnőttnek számít, Leányzóm meg néhány hónap múlva éri el azt a kort. Hihetetlen, de így van. Újév napján hazafelé tartva Férjem megjegyezte, milyen "jót" beszélgettünk. Mert hallgatásom közepette többek között az járt a fejemben, hogy ősztől Kislányom is kirepül. Ő ugyan közelebb lesz, de csak hétvégente fog életet lehelni a házba. Furcsa lesz, de ez is eljön, ebbe is bele kell törődnöm. És közben szorítok Neki, hogy összejöjjön a kellő mennyiségű pontszám, hogy felvegyék a már évek óta kinézett intézménybe.Férjem szerint nézzem a jó oldalát: még többet süthetek, mert majd két fele kell pakolni! ????Ezt a pogácsát sütöttem nekik:Hozzávalók:1 kg liszt2 púpos teáskanál só3 dl tej1 élesztő25 dkg margarin1 evőkanál zsír2-3 evőkanál tejföl
3 tojássárga7 dkg magkeverék (lenmag, szezámmag, tökmag, napraforgómag)tetejére 15 dkg sajt reszelveÍgy készült:A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a sót, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.Közben a lisztet elvegyítettem a sóval. Ha hideg a liszt, épp a kamrából hoztam ki, be szoktam tenni egy percre a mikróba.A lisztben elmorzsoltam a margarint és zsírt. Hozzáadtam a tojássárgákat, élesztős tejet, s annyi tejfölt, hogy megfelelő keménységű legyen a tészta. Végül belegyúrtam a magokat s megdagasztottam a tésztát.Letakarva kelni hagytam.Mikor megkelt, vékonyra nyújtottam, hajtogattam. Újra pihentettem 15-20 percig, majd ujjnyi vastagra nyújtottam. Kiszaggattam, tepsibe pakoltam, tetejükre 1-1 csipet reszelt sajtot tettem.180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem őket.

Címkék

Sajt Pogácsa Magok