Kifli sajttal és szalámival töltve

  • 2020.05.12.
  • 0

Van az úgy, hogy hatökörrel sem tudnak bevontatni a konyhába, hogy tegyem a dolgom. Úgy volt ez a szilveszter előtti napon is. Nagyon nehezen bírtam rászánni magam, hogy nekilássak a másnapra szánt harapnivalók elkészítésének. Mikor aztán mégis rávettem magam, nem bírtam leállni. Késő estig ténykedtem. Először kenyértésztát dagasztottam, feléből
fűszeres kenyérrudak
lettek, másik feléből focaccia. Aztán negyed kiló maradék túróból
túrós rudakat
gyúrtam. Mielőtt nekiálltam volna sütni, megdagasztottam ennek a kiflinek is a tésztáját, hogy sorozatban lehessen őket pakolni a sütőbe. Elsőként a rudacskák sültek ki- mindenki mindjárt nekiállt kóstolni, s dicsérni. Volt még fél kiló túró, hát ha már ennyire ízlik mindenkinek, annak is eldőlt a sorsa. S mikor az utolsó tepsi sós is bekerült a sütőbe, megkavartam a
mákos
lapját is, ezután pedig Keresztlányomnak egy tortalapot is sütöttem, mert ilyenkor egyúttal az Ő szülinapját is megüljük. A krémek kikavarása másnapra maradt.A kiflik így készültek:Hozzávalók:A tésztához:4 dl tej4 dkg élesztő
1 teáskanál cukor1 kg liszt2 teáskanál só25 dkg margarin1 evőkanál zsír2 közepes tojásTöltelékhez:20 dkg reszelt sajt1 tömlős sajt (10 dkg )1 ek tejfölnagy csipet só8-10 szelet szalámi+1 tojás, lenmag a tetejéreÍgy készült:A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot és belemorzsoltam az élesztőt.A lisztet elvegyítettem a sóval (púpos teáskanállal mértem bele), elmorzsoltam a margarinnal és zsírral. Beleütöttem a tojásokat és beleöntöttem a közben felfutott élesztős tejet. Összegyúrtam, megdagasztottam. Picit lágyabb lett a kelleténél, egy evőkanálnyi liszt hozzáadásával megfelelőnek találtam.Egy órányi kelesztést követően 13 részre osztottam.A töltelékhez valókat összekevertem- a szalámit apró kockákra vágva.A tésztagombócokat vékonyra, kerekre nyújtottam, 8 háromszögű részre vágtam,
kis kupac tölteléket tettem a szélesebb végére. Felsodortam, meghajlítottam, tepsibe pakoltam.Felvert tojással lekentem, sárga lenmaggal szórtam be.180 fokos sütőben világosra sütöttem.Nem lett elég az összesbe a töltelék, a maradékba csak sajtot tettem.Bármilyen maggal beszórható, a töltelék is ízlés szerint variálható.Finom, puha kiflik lettek. Még van belőle- csuda tudja, de ilyenkorra már elege van az embernek minden jóból. Én most személy szerint köménymaglevest ennék pirítóssal legszívesebben. Még van az újévre főzött levesből, de ha elfogy, azt főzök.Azóta persze nincs már, újévi leves sem meg kifli sem. Valahogy elbújt ez a régen megírt bejegyzés. De ilyen kifli bármikor jól jöhet!