Kolbászos kifli

  • 2019.11.09.
  • 0

Az utóbbi időben kissé hűtlen lettem kedvenc alapanyagomhoz, a kelt tésztához. Régebb minden héten legalább egyszer sütöttem belőle valamit- hát ezen alkalmak igencsak megritkultak. Pedig még mindig szeretem lesni, mi sül ki belőle.Ezek a kiflik nemrég készültek, útravaló gyanánt, meg esti harapnivalóként is jól működtek. Bármilyen tölteléket el tudok bele képzelni, ezekbe épp kolbászszeletkék kerültek.Hozzávalók:4 dl tej+szükség szerint1 teáskanál cukor4 dkg élesztő1 kg liszt2 púpozott teáskanál só12 dkg margarin2 egész tojás1 dl olaj+ kolbász, tetejére 1 tojás, szezámmagÍgy készült:Az élesztőt 4 dl kézmeleg tejben, amiben előbb elkevertem a cukrot, felfuttattam.A lisztet elvegyítettem a sóval, elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam az élesztős tejet, tojásokat és összegyúrtam. Keménynek találtam, ezért még kevés tejet öntöttem hozzá. Ezután 3-4 részletben beledolgoztam a tésztába az olajat, közben jól megdagasztottam.
Letakarva kelni hagytam.Közben a kolbászt karikákra vágtam, a karikákat feleztem.Mikor megkelt- kb 1 óra-, deszkára borítottam, 8 gombócra osztottam. Mindegyik gombócot kerekre nyújtottam, nyolcba vágtam, 2-2 fél kolbászdarabkát tettem a vastagabb végére. Felsodortam, kiflivé hajlítottam, tepsibe pakoltam.Csipet sóval felvert tojással lekentem, szezámmaggal szórtam, 180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem őket.