Almás-mákos pite

  • 2019.11.12.
  • 6

Ennek a sütinek nem várt sikere volt. ???? Mivel családom körében nem túl népszerű a mák, nem számítottam rá, hogy olyan tempóban fog fogyni, mint ahogy apadt a tepsiből.Tényleg finom, a lekvártól meg az almától nem olyan száraz, mint többnyire a mákos sütik.Hozzávalók:Tészta:40 dkg liszt1 sütőpor10 dkg cukor14 dkg zsír1 tojás1 citrom lereszelt héja2 evőkanál joghurtA töltelékhez:4 evőkanál baracklekvár25 dkg őrölt mák20 dkg cukor6 közepes alma1 citrom leve1 mokkáskanál fahéj1 ek grízÍgy készült:A tésztához valókat összegyúrtam: előbb a lisztet, sütőport, citromhéjat, cukrot a zsírral, majd a tojással és joghurttal tésztává formáltam. Míg elkészült a töltelék, pihenni hagytam.Az almát megmostam, héjastul lereszeltem. Elkevertem a mákkal, cukorral, citromlével, fahéjjal, grízzel.A tésztát két egyforma részre osztottam. Egyiket tepsi méretűre nyújtottam (28×32 cm-es), kikent tepsibe tettem, lekentem a lekvárral. Rákanalaztam a tölteléket, elsimítottam, majd befedtem a másik kinyújtott lappal.180 fokon addig sült, míg a teteje szépen megpirult.Kihűlés után porcukorral szórtam, szeleteltem.