Grízes túrós pite

  • 2019.07.18.
  • 9

Időnként nagybevásárláskor veszek egy kg túrót is, hogy majd lesz belőle valami. Aztán törhetem a fejem, hogy mit kerekítsek belőle, mert néhány napon belül fel kell használni. Még véletlenül sem túrós gombócként végezte, a vasárnapi süti szerepét kapta. Nem bonyolítottam túl, bár a Fiam felvetette, hogy gyerekkori kedvence, reszelt túrós legyen, csak egyszerű pite sült ki belőle.Hozzávalók:A tésztához:40 dkg liszt15 dkg margarin10 dkg cukor1 csomag sütőpor1 csipet só2 tojás2 evőkanál tejfölA töltelékhez:1 kg túró20 dkg cukor3 csomag vaníliás cukor1 citrom lereszelt héja3 tojáscsipet só5 evőkanál gríz10 dkg margarin+porcukor a tetejéreÍgy készült:A tésztához a lisztet elvegyítettem a cukorral, sütőporral, sóval, majd elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a tojásokat, és annyi tejfölt, hogy egy közepesen kemény, jól formázható tésztát kapjunk.Míg elkészült a töltelék, pihenni hagytam a tésztát.A túrót villával összetörtem, majd a cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal összekevertem.
A tojásokat szétválasztottam. A
sárgákat a túróhoz vegyítettem, a grízzel együtt. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá vertem, legvégül ezt kevertem a töltelékhez, óvatos mozdulatokkal, hogy ne törjön össze
a hab.A tésztát két részre osztottam. Mindkettőt tepsi méretűre nyújtottam. Az egyiket tepsibe tettem (kikent vagy sütőpapírral bélelt, 28×32 cm-es), elosztottam rajta a túrót, majd a másik lappal befedtem.Villával megszurkáltam a tetejét, így tettem 180 fokos sütőbe, ahol addig sült, míg a teteje megpirult.Porcukorral szórtam be a tetejét, de ez el is maradhat.Mint minden túrós süti, ez is finom lett. Régóta piszkálja a fantáziámat a kapros túrós pite. Ezúttal is kacérkodtam vele, de elvetettem, mert hátha nem fog ízleni. Számomra a kapor a sós ételek kísérője, valahogy nem tudom elképzelni, hogy finom lehet édes túróban. De egyszer egy kis adagból csak kipróbálom...