Gombapaprikás

  • 2020.06.24.
  • 9

A gomba kitűnően fagyasztható, így szinte mindig annyit készítek, hogy jusson belőle a fagyasztóba is, Fiam szívesen viszi magával. Felolvasztva változatosan felhasználható. Vagy csak simán rizzsel/ tésztával összekeverve, de tejfölösen, hússal vagy anélkül, kis időráfordítással főtt kaját varázsolhat magának.Mindig bolti gombát használok, csiperkét. Nem ismerem a gombákat, így ha kirándulás során Férjem állítja egy talált gombáról, hogy ehető, akkor sem készítem el. Régen, még gyerekkoromban jártunk gombászni, keserűgombát többször szedtünk, de azt azóta sem láttam. Néha Mama meg egy kötény gombával jött be a kertből, eső után nőttek a gyümölcsfák alatt. Aprócskák voltak, szegfűgombának hívta, s pikk-pakk elkészítette. Tojással, gombás rántottának nagyon finom volt.Ez az alaprecept, amit aztán tovább lehet ragozni:Hozzávalók:1 kg csiperke2 fej hagyma2 evőkanál olajsópirospaprikapetrezselyemÍgy készül:A gombát megpucolom, felaprítom.A hagymát megpucolom, apróra vágom, s az olajon üvegesre párolom. Rádobom a gombát, sózom, s fedő alatt hagyom párolódni. A gomba sok vizet enged, nem kell alá önteni.Van, amikor addig párolom, míg a leve elfő, most levesesen hagytam.
20-25 percig párolom, de nem szoktam az órát nézni, megkóstolom, hogy jó-e már.A végén paprikával és petrezselyemmel fűszerezem.Ehhez már csak tejföl kell, s kész is a tejfölös gomba, ami rizzsel, tésztával, puliszkával is nagyon finom. Vagy zöldséges-húsos gombához keverek belőle ;legutóbb karajjal és sajttal készült, rakva; majonézzel, turmixolva kenyérre való kence, szóval változatosan elkészíthető.Húgom mondta, hogy mikor étteremben dolgozott, a gombát csak megmosták, nem pucolták. Én meg le szoktam húzni a külső héját, nem mosom, mert anélkül is magas a víztartalma, hát ha még meg is szívja magát vízzel. De ahány ház...