Zöldparadicsom csatni

  • 2018.11.11.
  • 5

Nem emlékszem ilyen hosszú, meleg őszre. Talán kétszer volt deres szeptemberben valamikor a fű reggelre, de nem fagyott meg a kertben semmi. Így a paradicsomtövek tovább növelték terméseiket. Előbb egy nagy vödörrel szedtem le, ebből hagymával vegyesen savanyúság lett. Aztán Katalin
zöldparadicsom csatnija
arra késztetett, hogy az újabb termést is leszedjem. Másodjára csak egy kis vödörrel lett, annak is a zöme apró koktélparadicsom. Hát elszórakoztam vele, mire megmostam, levágtam elejét-végét, felaprítottam. De mint kiderült, megérte vele bíbelődni, mindenkinek ízlik. Főleg ínyenc Fiacskám volt elragadtatva tőle.Hozzávalók:2 kg zöldparadicsom (megtisztítva volt annyi)2 nagy fej hagyma3 gerezd fokhagyma2 nagy alma3-3 darab zöld és piros színű paprika2 közepes sárgarépa1 púpozott teáskanál só25 dkg cukordarabka gyömbér (3-4 cm-es darab)1 mokkáskanál őrölt bors1 mokkáskanál fahéjcsili- ízlés szerint1 dl almaecetÍgy készült:A zöldségeket megmostam-pucoltam, felaprítottam kisebb darabokra. Mindet edénybe tettem, sót, cukort rátettem, s kis lángra tettem. Hamarosan levet engedett, de azért sűrűn kavargattam. Közben a fűszereket is beletettem (a gyömbért apróra vágva), de az ecetet csak a legvégén, s még az ecettel is főztem néhány percig.Addig főztem, míg jól besűrűsödött. Valamivel több, mint egy óra volt.Közben többször megkóstoltam, s lehet még fűszerezni, ízlés szerint.Tisztára mosott üvegekbe szedtem, lezártam, s néhány percre fejtetőre állítottam.
Húsos ételek mellé finom, pedig inkább édes.
Katalin, köszönjük a receptet, megtartjuk! :-)

Címkék

Befőzés Zöldség