Mézes krémes piskóta

  • 2017.10.06.
  • 2

Nagy kedvelői vagyunk az ezeréves mézes krémesnek. Annak a hagyományos, mézes lapokból álló és grízkrémmel meg lekvárral összerakott sütinek. Egy ideje motoszkál a fejemben a gondolat, hogy mézes
piskótát töltök meg lekvárral és az igen kedvelt grízes krémmel. Még nem sütöttem mézes piskótát. Lehet, hogy pont az egy kanál méz miatt nem nőtt meg szép magasra, de lehet, csak úgy, mert szokott ilyen tréfákat űzni velem ez a gyakorta készített, tulajdonképpen alap dolog. Így a tervezett három helyett csak két lap lett belőle, s az összes krém egy helyre került. Puha, mézes ízű sütemény lett a végeredmény. Hozzávalók:A piskótához:7 tojáscsipet só6 evőkanál cukor1 evőkanál méz7 evőkanál lisztfél csomag sütőporA krémhez:6 dl tej6 evőkanál gríz2 evőkanál cukor + 18 dkg25 dkg vaj+ baracklekvárÍgy készült:Először is a tejből, grízből, 2 evőkanál cukorból tejbegrízt főztem.A piskótához a tojásokat szétválasztottam. A fehérjéket előbb a csipet sóval, majd a cukorral felvertem, végül belekerült a méz is. A sárgákat is belevegyítettem, majd kanalanként hozzákevertem a lisztet, közben a sütőport is belekerült.A masszát papírral bélelt tepsibe (28×32 cm-es) simítottam, 180 fokon pirulásig, illetve tűpróbáig sütöttem. A tepsibe hagytam kihűlni. Mikor kihűlt, lehúztam róla a papírt, s kettévágtam.A vajat elkevertem a cukorral, majd kanalanként a közben kihűlt tejbegrízzel. A piskóta mindkét vágott felét lekentem savanykás baracklekvárral. Egyikre rákentem a krémet, másikkal beborítottam úgy, hogy a lekváros fele kerüljön a krémre.Akár azonnal is szeletelhető.Nem mostanság készült ez a süti. Rengeteg "tartalék" van, de most ezt részesítettem előnyben, mert ezt igencsak szerettem.