Meggyes rétes "lusta” módon

  • 2018.06.26.
  • 7

Ne kövezzetek meg de én sokkal jobban szeretem a sodort rétest mint a húzottat. Elkészíteni is és enni is. Igaz kicsit tartalmasabb a tésztája, nem annyira vékony mint a húzotté de számomra ez lett az ideális rétes , általában túrós és meggyes töltelékkel készítem de idény szerint szinte bármilyen gyümölcs alkalmas a töltelékbe. Most egy kissé savanykás vagy inkább savakban gazdag meggy került bele , fahéjjal és barna cukorral szórva. Morzsája sem maradt.Hozzávalók a tésztához : 35 deka Bl55 liszt, 10 deka rétesliszt, 25 deka tejföl, egy egész tojás, kb 5-8 deka olvasztott vaj, egy csipet só.A töltelékhez: magozott meggy kb 1- 1,5 kg , őrölt fahéj, barna cukor .A lekenéshez egy egész tojás.A liszteket összevegyítjük, hozzáadjuk a csipet sót, a tejfölt, a tojást az olvasztott vajat és rugalmas tésztát gyúrunk . Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 30-40 percre.Ezután a tésztánkat 4 egyenlő részre vágjuk. Gombócokat formázunk belőlük . A gombócot lisztezett deszkán jó vékonyra kisodorjuk , ráhalmozzuk a kimagozott friss meggyet  enyhén kinyomkodva, rászórjuk a  cukrot ízlés szerint, meghintjük őrölt fahéjjal és  szorosan feltekerjük.  Ugyanígy járunk el a többi darabbal is. Szilikonos sütőpapírra fektetjük a kész rudakat, egy egész felvert tojással átkenjük és előmelegített sütőben 170-180 fokon aranyszínűre sütjük. A szeletelés után a tetejét porcukorral áthintjük , így  tálaljuk.