Vadas marha burgonyagombóccal

  • 2018.06.06.
  • 8

A maradék marhahátszínből úgy döntöttem, hogy vadast főzök, így lett egy fazék finom marhahúslevesem, a puhára főtt húsból és a zöldségekből selymes vadasmártást készítettem . Burgonyagombócokat kínáltam mellé.
Hozzávalók az alapléhez : marhahús- marhahátszín kb 1,5 kg , a húsleveshez sárgarépa, fehérrépa, 1 karalábé, egész bors, egy csokor petrezselyemzöld, egy maréknyi snidling, só.
A hozzávalókból lassú tűzön aranyló húslevest főztem. Mikor elkészült – úgy 3-4 órán át főtt- kiszedtem a húst, a zöldségeket és a levest átszűrtem. Ezt használtam fel a vadasmártáshoz alaplének.
Egy lábasba kivettem kb 3-4 dl alaplevet , hozzáadtam a sárgarépákat, fehérrépát , kettő evőkanálnyi mustárt, egy evőkanálnyi cukrot és egy teáskanálnyi  citromlevet, átforraltam majd kézi botmixerrel az egészet pürésítettem. Három evőkanálnyi tejfölt kikevertem, hozzáadtam egy púpozott evőkanálnyi lisztet, csomómentesre kevertem, majd hőkiegyenlítés után a mártást behabartam. Selymesen sűrű állagúra főztem.
Burgonyagombóc: a burgonyákat megpucoljuk és kockára vágva sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, sózzuk hozzáütünk egy egész tojást, egy teáskanálnyi zsírt . A lisztet kicsinyenként adagoljuk, annyit amennyit a burgonya felvesz.  Kézzel gyúrjuk meg a tésztát. A lisztet úgy adagoljuk, hogy gyúrható de ne tökkemény tésztát kapjunk. Inkább lazább legyen mint tömör az állaga. Forrásban levő vízbe vizes kézzel gombócokat formázunk  és egészen addig főzzük míg a gombócok fel nem jönnek a víz tetejére. Ezután leszűrjük . Tálaláskor a marhahúsból vékony szeleteket vágtam, a mártással nyakon öntöttem és burgonyagombócokat ültettem köré.