Mandulás-kakaós csiga

  • 2018.02.07.
  • 0

Ki ne szeretné a foszlós langyos pihepuha tésztájú kakaós csigát.. Ha időm engedi bedagasztok egy finom könnyed kelt tésztát . Leves mellé vagy a délutáni kávé mellé kitűnő péksütemény. Egy kis darált mandulával megbolondítva szorosan egymás mellett sütve ..felcsigáztalak?
Hozzávalók: 50 deka liszt, 1 egész tojás, 2,5 dl tej, 3 dkg friss élesztő, kb 15 deka kristálycukor , biocitrom reszelt héja,  5 deka teavaj, + 5 deka olvasztva az átkenéshez ha meghajtogatjuk a tésztát, 15 deka kakaópor, 10 deka darált mandula.
A lisztet dagasztóüstbe szitáltam, a tejet meglangyosítottam , egy teáskanálnyi kristálycukorral édesítettem és hozzámorzsoltam a friss élesztőt. Ruhával letakarva az élesztőt felfuttattam. A liszthez hozzáadtam az egész tojást, 10 deka kristálycukrot, a felfuttatott élesztőt, a citrom reszelt héját és a puha vajat, majd sima kellemes tapintású nem kemény és nem ragacsos tésztát dagasztottam. Kelesztőtálban duplájára kelesztettem. Lisztezett deszkára borítva ujjnyi vastagságúra sodortam, olvasztott vajjal átkentem és meghajtogattam. Letakarva 20 percig pihentettem. A tésztámat kétszer hajtogattam. Készülhet hajtogatás nélkül is, de én jobban szeretem ha foszlós és leveles a tésztája. Amikor a hajtogatásokkal elkészültünk , a tésztánkat újra ujjnyi vastagságúra sodorjuk, olvasztott vajjal átkenjük, kakaóval, darált mandulával és a maradék kristálycukorral áthintjük és szorosan feltekerjük. A kapott rudat kétujjnyi szélességű darabokra vágjuk és egymás mellé illesztjük. A csigáink így felfelé fognak nőni, sülés után pedig remekül el tudjuk őket választani egymástól. A tésztánk belül  puha , a széleken levelesen ropogós lesz. A sütőformát átkentem vajjal, hogy könnyen kijöjjenek a csigák. A maradék olvasztott vajjal sütés előtt átkentem a csigákat. Előmelegített sütőben 180 fokon aranyszínűre sütöttem, hűlés után pedig porcukorral áthintettem.