Cigánykáposzta bodaggal " Márton napra is

  • 2017.10.10.
  • 8

Kedves vendégeket vártam, és a menü összeállításán gondolkoztam. Kemencében sült malacot szerettem volna de nem tudtam beszerezni az alapanyagot . Egy kedves barátnőm nagy segítségemre volt, Ő ajánlotta , hogy főzzek cigánykáposztát és süssek mellé bodagot . Bevallom nem ismertem ezt az ételt így utánanéztem. Megtetszett az ötlet, Edina küldött nekem receptet és jótanácsokat így megfőztem ezt a mennyei egytálételt cserépedényben . Ezúton is köszönet az ötletért és a receptért Domán Edinának !
Az étel kiválóan alkalmas Márton napi vacsora menütervezetébe is
Hozzávalók : 5 darab libacomb, 6 darab kacsacomb, 8 vastag szelet tarja, kolozsvári szalonna, vöröshagyma, fokhagyma, só, bors, 2 kiló savanyúkáposzta , 10 deka rizs,két evőkanál kacsazsír, liszt, őrölt pirospaprika, egy kisebb paprika , egy kisebb paradicsom.
A húsokat alaposan átmostam, és az izületnél a combokat kettévágtam. A tarját vastagabb szeletekre vágtam. Sóztam, majd állni hagytam őket. A savanyúkáposztát átmostam mert eléggé savanyúnak találtam. A kolozsvári szalonnát szeletekre vágtam.
A cserépedény aljába terítettem egy sor káposztát reszeltem rá a friss vöröshagymából , erre ráhelyeztem egy sor húst vegyesen, meghintettem őrölt borssal közé tettem 4-5 gerezd pucolt fokhagymagerezdet és a szalonnaszeleteket. Ezután  újra savanyúkáposzta réteg, reszelt vöröshagyma , húsok , fokhagyma és szalonna réteg következett egészen addig míg az alapanyagok el nem fogytak. A friss paprikát és paradicsomot is beletettem középtájra. Felöntöttem vízzel és kemencében kb másfél-két órán keresztül főztem . Ezután kivettem, majd egy világos rántást készítettem és a forró ételhez kevertem. Ekkor szórtam bele a 10 deka rizst és tettem vissza egyet rottyanni kb 10-15 percre.
Körete a bodag vagy cigánykenyér lett.
Hozzávalók: 1 kg fehér kenyérliszt, 4 deka élesztő, egy késhegynyi szódabikarbóna,só, langyos víz , egy evőkanál kacsazsír
A lisztet a dagasztóüstbe szitáltam , egy mélyedést képeztem majd ebbe belemorzsoltam az élesztőt, öntöttem rá egy kevés langyos vizet majd 10 percre letakartam. Ezután hozzáadtam két csapott evőkanálnyi sót, a késhegynyi szódabikarbónát, a zsírt  és annyi langyos vizet, hogy kellemes tapintású nem ragacsos tésztát tudjak belőle dagasztani. Alaposan kidagasztottam a tésztát, majd meleg helyen duplájára kelesztettem. Miután megkelt lisztezett deszkára borítottam és 10 darabra vágtam. Kis cipócskákat formáztam amit kissé ellapogattam. Gázsütő tepsi aljára 4 darabot fektettem és 190 fokon alsó – felső sütéssel megsütöttem. Legjobb sparhelten vagy öntöttvason kisütni, de ezek hiányában a gázsütő tepsi megfordítva is megfelelő
Szép aranyszínűre sültek. Kanál helyett is használható és a maradék lé kitunkolására is kiváló .
A hús olyan omlósra főtt, hogy szinte leolvadt a csontról, a káposzta pedig olyan vaskos ízes szaftot kapott, hogy csuda. Elkészíthető tyúkból vagy kakasból is, de bevallom nekem ez a kétféle szárnyas hús és a tarja verhetetlen kombinációt alkotott.