Sváb húsos káposzta szalonnás burgonyagombóccal

  • 2017.02.01.
  • 4

Úgy kezdődött, hogy kaptam egy csodaszép cserépedényt a Calidás csajoktól még nyáron és ideje volt felavatni. Mivel az űrtartalma elég nagy valami olyan kellett bele ami jó kiadós , mindenki szereti a társaságban . Így esett, hogy káposztát főztünk benne. Töltögetni nem volt kedvem , ezért a nagyanyám sváb húsos káposztája készült pirított baconos krumpligombóccal  annyi változtatással , hogy én nem sajnáltam belőle a húst   Kettő cserépedényben készült mert közben kitaláltam, hogy gombócos káposztát is csinálok, hátha valaki nem szereti a húsosat.
Kemencében főtt, tartalmas és nagyon finom étel, a krumplis gombóc pedig….
Hozzávalók a nagyobbik cserépedényhez:
2- 2,5  kg savanyú káposzta, 2,5 kg lapocka, 6 -8 db nagy fej vöröshagyma, zsír, só, pirospaprika, őrölt bors, őrölt kömény, paradicsom, paprika.
A vöröshagymákat apróra vágtam, zsíron üvegesre pároltam, majd meghintettem bőven pirospaprikával , felöntöttem vízzel, fűszereztem , hozzáadtam a paradicsomot- paprikát . A felkockázott lapockát a pörköltalaphoz adtam, majd egyet rottyantottam rajta. A káposztát nem mostam ki mert pont megfelelő íze volt. A cserépedénybe rétegesen elosztottam a káposztát és a pörköltalapos húst . ( káposzta-hús-káposzta-hús- ) Annyi levet adtam hozzá, hogy elég legyen a készrefőzéshez. Az egész tetejére babérlevelet, egész borsot , csíkokra vágott maréknyi angolszalonnát és egy kevés sót hintettem. Felfűtött kemencébe toltuk 280 fokra és bő másfél órát főztük. Az alkotók szépen összefőttek . A végén mikor még rotyogott a cserépben egy gyenge világos rántást adtam hozzá alaposan átkeverve.
Gombócos káposzta:
1,5 kg savanyú káposzta, 1 kg darált sertéslapocka, egy tasak rizs , só, bors, kettő egész tojás, majoranna.
A darált húst összevegyítettem a fűszerekkel, sóval, tojással és a puhára főzött rizzsel. Alaposan kidolgoztam. A káposztát a cserépedénybe tettem, a húsos káposztához való pörköltalapból a tetejére mertem, majd felöntöttem vízzel . Betettem így a kemencébe majd kb fél óra elteltével a cserepet kivettem és a forró káposztához a darált hús masszából gombócokat formáztam . Ezután 40-45 percre visszatettem a kemencébe és készre főztem.
Burgonyagombóc :
2 kg burgonya, annyi liszt amennyit a burgonya felvesz – ez a burgonya fajtájától is függ- nekem kb a 2 kg megfőtt és összetört krumpli majdnem 1 kg lisztet felvett-  só , 25-30 deka baconszalonna.
A burgonyákat meghámoztam majd kockáztam és puhára főztem. A baconszalonnát kockára vágtam és ropogósra sütöttem. Krumplinyomóval alaposan átnyomkodtam a megfőtt burgonyát  és hagytam langyosra hűlni. Sóztam, majd folyamatos gyúrás közepette adagoltam hozzá a lisztet és a pirított baconszalonnát. Mikor már kézzel szépen formázható nem ragacsos és nem is kemény tésztát gyúrtam, egy nagy lábasban vizet forraltam és a tésztából gombócokat formázva kifőztem . Nem egyszerre főztem ki a gombócokat, mert a sok gombóc visszahűti a vizet és akkor ragadóssá válnak . Háromszorra főztem ki ezt az adagot. Mikor megfő, feljön a víz tetejére, ekkor kiszedtem, lecsepegtettem, zsírral vékonyan átkentem.
Tálaláskor a káposzták mellé friss fehérkenyeret, baconos krumpligombócot és tejfölt kínáltam.