Gyömbéres-citromos skót vajas keksz (Scottish shortbread)

  • 2015.01.05.
  • 4

Nem vagyok nagy keksz-evő, de a skót vajas keksz a gyengém.. Többször volt szerencsém az eredetit kóstolni. Úgy döntöttem, hogy elkészítem házilag is, egy kis gyömbérrel és citrommal megbolondítva ne kelljen arra várni, hogy mikor hoz valaki egy -két dobozkával . A tészta gyömbér és citrom nélkül is elkészíthető így kapjuk a sima skót vajas kekszet. Kakaó , kávé mellé, vagy egy forró tea mellé kiváló csemege!Hozzávalók : 20 deka teavaj (!) , egy tojás sárgája, 12 deka barna cukor ,2 tasak vaníliás cukor  (én a bourbon vaníliást használtam), 30 deka liszt, reszelt friss gyömbér kb 1 evőkanálnyi, reszelt citromhéj vagy egy tasak Dr.oetker finesse citromreszelék, 1 mokkáskanálnyi citromlé, a szóráshoz fehér kristálycukorral elkevert vaníliás cukorA vajat a barna cukorral a vaníliás cukrokkal és a tojás sárgájával kézi mixerrel habosra keverjük. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a citromlevet és a reszelt citrom héját ( csak biocitromot használjunk, ne legyen a felülete kezelt mert keserű lesz a tésztánk !!! ) , és elkezdjük hozzáadni a lisztet , kézzel szépen kidolgozzuk gombócot formázva. Gyönyörű sima jól dolgozható tésztát fogunk kapni. Lisztezett deszkán sodorjuk majd ízlés szerinti formákat szaggatunk vagy téglalap formákat és szilikonos sütőpapírra helyezzük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, én alsó- felső sütést használtam , és világos színűre sütjük a kekszeinket. Mikor megsültek, a szilikonos sütőpapírral együtt óvatosan csúsztassuk ki a  sütőlemezről és hagyjuk kihűlni. Mikor még melegek, a vaníliás cukorral elkevert kristálycukorral meghintettem . Dobozba zárva sokáig eláll- persze csak ha marad belőle Aztán azt az illatot ami sütéskor a konyhában fog terjengeni.. nahh azt nem lehet leírni