Párolt zöldséges csirkemáj, a szabadban.

  • 2016.07.08.
  • 5

Pokoli meleg van!
Nem is esne jól ebben az embert próbáló időben más, csak valami könnyű, nyári étel. A szabadban, a terasz árnyékot adó üvegszálas műanyag teteje alatt készült a kaja, az előkészítés pedig a lakás leghűvösebb pontján, a nappalinkban végeztük el. Jól esett volna egy kis hűsítő eső, jég nélkül!A kinti fotókon,
kicsit
látszik is a színeltolódás a zöld tető miatt, minden erőlködésem ellenére is. De ki foglalkozik ezzel? A képek így is élvezhetőek, a kaja pedig isteni! Csak én vagyok maximalista.Annak idején, jó 20 éve vásároltam szinte fillérekért, egy szépséghibás, leértékelt elektromos főzőedényt, amit ilyenkor nyáron,
a bográcsok mellett időnként előkapunk. Megszolgálta már régen az árát! Ráadásul rendkívül gyors, tehát praktikus is. Most is, kevesebb mint fél óra alatt elkészült a finom étel. Még víz is alig kellett alá, mert a zöldségfélék nedvességtartalma majdnem elegendő volt a főzéshez. Az előkészítés, bár igen egyszerű volt, még így is hosszabb ideig tartott kicsit, mint maga a főzés.
A csirkemáj, sosem tartozott a legdrágább alapanyagok közé, viszont különleges íze, állaga mindenképpen a legkedveltebbek közé sorolja. A zöldségekkel együtt, pedig tökéletes harmóniába került, így átvették, sőt ki is emelték a másik aromáját. A zöldségek, ebben a formájukban megőrizték enyhén roppanós állagukat. Azt, amiért tulajdonképpen a legjobban szeretjük őket. Zöldségféle pedig volt az ételben, szép számmal.
Lássuk szépen sorban miből készült:- volt benne hagyma, cukkini, sárgarépa, karfiol, fehér, és piros friss lecsópaprika. Egyedül a paradicsom hiányzott belőle, hogy lecsós májnak nevezzük az elkészült ételt. Imádom a paradicsomot minden formában, de bevallom most nem éreztem hiányát.
Egyszerű, gyors, finom, egyetlen hibája, hogy csak volt! Gyorsan elfogyott.Azt azonban leírom, hogyan készült, hátha másoknak is kedve támadna elkészíteni!Hozzávalók:1 kg. csirkemáj,1 fej karfiol,4 db cukkini,4 nagy fej hagyma,6 szál sárgarépa,1/2 kg. lecsópaprika,kevés olíva olaj,só,őrölt bors.Elkészítése:A zöldségeket kockákra, vagy karikákra vágjuk, a karfiolt rózsáira bontjuk.Kevés olajon, először a hagymát pároljuk meg egy kicsit, majd a sárgarépa, valamint a két szívű paprika, később a cukkini, és a karfiol került az edénybe. Enyhén meg lett sózva, és őrölt bors került rá. Rövid ideig párolódott együtt az edény fedele alatt, majd a megmosott szétvágott csirkemájak is rákerültek. Ha szükséges, kevés vízzel, vagy zöldség,
esetleg hús alaplével pótoljuk az elfőtt nedvességet.
Komplex egytálétel, ami magában őrzi a nyár ízeit, és a csirkemáj semmihez nem hasonlítható aromáját. Annak ellenére, hogy a máj semleges színe minden más alapanyagba is beleivódik, mégis egy színes, látványos, de legfőképpen igen finom étel a végeredmény.