Zúzapörkölt lecsóval, pulykazúzából.

  • 2016.03.06.
  • 3

A zúza, igen kedvelt alapanyag konyhánkban. A különféle baromfik zúzógyomrai, csupán méretükben különböznek egymástól, ízük nagyjából ugyanaz. Finom, mert a zúza, funkciója miatt csupa izom, tehát színhús, a húst körülvevő inas réteg, pedig különleges ízűvé, és állagúvá teszi ételünket.
Ezúttal, a csirkezúzánál lényegesen nagyobb méretű, pulykazúzára támadt gusztusa a családnak.
A zúza elkészítése, az egyik legegyszerűbb feladat, így kezdők számára is bátran merem ajánlani! Túlfőzni biztosan nem lehet. Megkeményedni sem tud, ha hosszabb ideig főznéd.
Mielőtt leírnám a receptet, tisztázzunk egy kérdést! Mi a különbség a pörkölt, és a paprikás közt? A pörköltet, mint az a nevéből is kitűnik, a húst rövid ideig zsíron pirítjuk, mielőtt főznénk. A húsdarabok, ebben esetben, a pirítás során egyfajta kérget (pörköt) kapnak, míg a paprikást, kicsivel bővebb lében főzzük. Mindkét módon készített étel rendkívül finom, ízük rendkívül hasonló. Én a paprikásokat, legtöbbször tejfölösen főzöm, vagy bőséges tejföllel tálalom. Ez azonban nem jelenti azt, hogy behabarnám az ételt. A bőséges szaftot paprikásaimnál, minden esetben a belefőzött hagyma mennyisége biztosítja. A hagyma, a legjobb szaftképző alapanyag, de ebben az esetben, a lecsó is rásegített a bő szaftra! Korábban, már több alkalommal készítettem zúzapaprikást, mindegyiket másként, de csak hasonló módon. Ha nyáron főzöm, többnyire bográcsban, (mert annál jobb eszköz erre a célra nem létezik) minden esetben friss paprikát, és paradicsomot használok a főzéshez. Télvíz idején, viszont a szegény ember rávetemedik a konzerv lecsóra, ami ugyanolyan értékű erre a célra, mint a friss alapanyag. A nyáron készített pulykazúza paprikásomról már írtam receptet is, amit már másik oldalamon megjelentettem.A mostani paprikásom receptje, mindössze nüansznit tér el a korábbitól, de mégis más, főként a lecsó, valamint a több vöröshagyma miatt.
Hozzávalók 8 személyre:1,5 kg. pulykazúza3 nagy fej hagyma,1 üveg natúr lecsó, (1/2 liter)kevés só,
frissen őrölt bors,kevés csili,1 csapott kanál őrölt pirospaprika,1
kanál zsír,tejföl a tálaláshoz.A hagymát apróra vágva, kevés zsíron enyhén
megpirítom, majd megsózom. A megmosott, átvizsgált, feldarabolt zúzát hozzátéve, fehéredésig pirítom. A lecsót is hozzáöntöm. Annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje, majd fedő alatt főzöm. Megpaprikázom, egy kisebb csilit adok hozzá, valamint
frissen borsot őrlök rá. A zúza puhulásáig (kb. 2 óra) főzöm.
Galuskával is tálalható, de tésztával egyszerűbben elkészíthető. A tejfölt ne felejtsük el mellőle, hogy mindenki annyival öntözze, amennyit ízlése megkíván!Ahhoz, hogy komplett legyen a hétvégi ebéd, két pulykaszárnyból, bőséges, és
nagyon gazdag levest főztünk mellé. Hárman, két napig rájártunk, de nem untuk meg! Nevezzük pörköltnek, vagy akár paprikásnak, mindenképpen jól lehetett lakni vele.