Süssünk bagelt!

  • 2017.02.23.
  • 1


Az Amerikaiak nagy kedvence a bagel. Volt szerencsém megkóstolni az eredetit is New York környékén, de őszintén szólva túl édesnek találtam, mint ahogy azon a környéken szinte minden túl édes. Jó ideig eszembe sem jutott hogy készítsek, de aztán tavaly nyáron úgy döntöttem, hogy megpróbálom elkészíteni. Nem bonyolult és frissen igazán finom szendvicset lehet belőle készíteni. A fotót szintén feltöltöttem már korábban, de a receptet egész eddig nem volt még időm, viszont most végre megosztom veletek. Én most egy rozsos, zabpelyhes változatot készítettem el, de természetesen ízlés szerint lehet bármilyen lisztet használni hozzá.
Hozzávalók: 
200 g rozsliszt
100 g rétesliszt
200 g fehér liszt 
7 g szárított élesztő 
5 dkg vaj 
2 egész tojás 
só 
nádcukor/sima cukor 
tej 
 
Kevés tejben csipet cukorral futtassuk fel az élesztőt, majd gyúrjunk a lisztből, vajból és 1 tojásból kevés sóval  szép sima tésztát. Konyharuhával lefedve meleg helyen kelesszük legalább 50 percet, majd osszuk kb 6 egyenlő részre. A tésztadarabokból készítsünk kisebb rudakat és formázzunk belőle bagelt, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, és fedjük le konyharuhával. 
Egy fazékba forraljunk fel kb. 4 liter vizet 2 teáskanál nádcukorral vagy 1 teáskanál répacukorral. Ha forr a víz, vegyük vissza alatta a lángot annyira, hogy éppen gyöngyözzön. Ekkor egyesével helyezzük a vízbe a bageleket, mindkét oldalát 15-20 másodpercig füzzük és tegyük vissza a sütőpapírra. Kenjük meg a tetejét egy felvert tojással, majd szórjuk meg zabpehellyel vagy szezámmaggal és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. 
Ha elkészült formás kis szendvicseket tudunk belőle készíteni amivel feldobhatjuk a reggelinket vagy akár a vacsoránkat is. 

A bagelből készült szendvicsbe kovászosuborka, szalámi, sajt, vaj, majonéz és paradicsom került, de bármi mással is elkészíthetjük. 
Ha nem is jártunk még a bagel hazájában érdemes elkészíteni, egy kis változatosság a hagyományos zsemle és kifli mellett sosem árthat!