Édes mini bucik

  • 2021.05.28.
  • 8

Pihe-puha, kellemesen édes, nagyon finom - garantáltan pillanatok alatt elfogy. A burgonyának köszönhetően még másnap is ugyanolyan puha, ha fóliában vagy zacskóban tároljuk. Aki szereti az édes reggelit, kitűnő választás vajjal, lekvárral megkenve. De tökéletes tízóraira és uzsonnára is, vagy egy finom ebéd mellé második fogásnak.A fiúk imádják a burgonyapürét, emiatt elég gyakran készül nálunk, és általában mindig marad meg egy kis adag, merthogy én kevésbé szeretem, keveset eszek belőle. Általában pogácsát sütök a megmaradt burgonyapüréből, de az utóbbi időben már heti szinten sütöttem pogácsát és már kissé ráuntam a sütésére. Emiatt úgy gondoltam, hogy saját összeállítás alapján készítek belőle ilyen kis édes bucikat. Szuper ötlet volt. Annyira finom, puha, kellemesen édes... imádtuk! Pontos receptet nem nagyon lehet írni a burgonyapüré miatt, de azért próbáltam odafigyelni az arányokra készítéskor, hogy le tudjam írni nektek.

Hozzávalók:25 darabhoz55 dkg finomliszt5 dkg teljes kiőrlésű liszt12 dkg kristálycukor1 tojás2 nagyobb marék burgonyapüré(ami előző nap vajas-tejfölösen volt elkészítve)kb. 2,5 dl langyos tej2,5 dkg friss élesztő1 csapott evőkanál kristálycukor


+ a tetejére
1 nagyobb tojás sárgája
A pöttyös kézműves kerámiák megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:www.pottyosotthon.hu
Elkészítés:A tejben elkeverjük az 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, simára keverjük és felfuttatjuk (kb. 10 perc).A liszteket átszitáljuk, elkeverjük benne a cukrot, beledolgozzuk a burgonyapürét, hozzáadjuk a tojást, majd a felfuttatott élesztőt is és bedagasztjuk a tésztát. Jó lágy, kissé ragacsos tésztát kell kapnunk. (Pici liszt vagy langyos tej hozzáadásával korrigáljunk az állagán.) Letakarva duplájára kelesztjük - kb. 1 óra.A megkelt tésztát 25 egyforma kis gombóccá alakítjuk, és sorakoztatjuk kis vajjal kikent és liszttel meghintett tepsiben. Ne legyenek túl távol egymástól (1-1,5 cm-re), az a jó, ha sütés közben kicsit össze tudnak majd kelni/nőni.

Címkék

Burgonyapüré