Csokis ostyás csemege - sütés nélkül

  • 2020.05.06.
  • 3

Csokoládés, kakaós, "nem lehet abbahagyni" csemege. Pár perc alatt el lehet készíteni, belenyomkodjuk egy kifóliázott formába, betesszük a hűtőbe legalább 3-4 órára, és ennyi vele a munka, utána már csak enni kell. Tulajdonképpen olyasmi, mint a csokoládés szalámi, de az ostya miatt mégis más az íze. Eredetileg nincs a tetején semmi, de én kitaláltam rá egy csokoládés öntetet, amitől még finomabb lett!Még januárban vetettem a férjemmel az Auchanban ostyát, mert kellett valamihez. Egy csomaggal kértem, de Ő vett vagy 3-4 csomaggal. Azóta is van belőle, de mivel bontatlan állapotban korlátlan ideig jó, még most is használom. A pici fiam pénteken olyan aranyosan kérte: "Anya csokis sütit süssél, jól van?". Csak hogy nekem aznap nem volt kedvem sütni, ostya viszont volt, így lett csokis ostyás "süti". Pár perc alatt elkészült, éjszakára betettem a hűtőbe, és egész hétvégén ezt csemegéztük, ha édesség ehetnékünk volt.A fotón szereplő 3 szál százszorszép virágot Zalántól kaptam (a virágoskertemben szedte :).Hozzávalók:1 őzgerinc formához20 dkg vaj10 dkg kristálycukor1 csomag csokoládés pudingpor2 evőkanál holland kakaópor2 evőkanál rumaroma4 evőkanál darált dió5 dkg mazsola vagy más aszalt gyümölcskb. 1,5 dl tejszín vagy tejkb. 7 lap ostya (150 g)A tetejére:kb. 70 ml tej6 dkg étcsokoládé1 púpos teáskanál holland kakaópor1-2 csipet kókuszreszelékA pöttyös kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:www.pottyosotthon.huElkészítés:Egy formát kibélelünk fóliával.A hideg tejben vagy tejszínben csomómentesre keverjük a pudingport és a kakaóport. A megmosott mazsolát beáztatjuk a rumaromába.A vajat megolvasztjuk, elzárjuk alatta a lángot, hozzáadjuk a cukrot és tejes-pudingporos keveréket, szép simára keverjük. Visszatesszük a lángra, összeforraljuk (nem kell főzni, mert akkor csomósodni fog, csak összeforraljuk), belekeverjük a rumos mazsolát.Egy tálba tesszük a darált diót, rátördeljük az ostyát, majd beleöntjük a csokis masszát és először egy fakanállal keverjük össze nagyjából, majd utána kézzel is, amikor már nem annyira forró. Belenyomkodjuk a formába a masszát, majd lefedjük és betesszük a hűtőbe legalább 3-4 órára vagy egész éjszakára. Pár óra után vagy másnap: kiborítjuk a formából, levesszük róla a fóliát. A tejet felforrósítjuk, elzárjuk alatta a lángot, felolvasztjuk benne az étcsokit, hozzá szitáljuk a kakaóport és simára keverjük. Ha nagyon folyós, akkor kevergetjük 2-3 percig, és amikor még folyik, de már nem annyira híg, ráöntjük a süti közepére - hagyjuk itt-ott kicsit lefolyni. Megszórjuk kókuszreszelékkel. Szeletelve tálaljuk.