Pirított tarhonya leves

  • 2020.04.15.
  • 4

Tegnap este kitettem a Facebook oldalamra erről a levesről egy egyszerű fotót, amit vacsora előtt készítettem - csak úgy. Kíváncsi voltam, hogy szoktatok-e készíteni ilyen levest és szeretitek-e...? Nagyon nagy érdeklődés fogadta, sokan kértetek receptet is, és mivel gyerekkoromból származik (Anyukám sokszor készítette), emiatt úgy gondoltam, hogy a receptet nem csak úgy leírom, hanem adok neki helyet itt a blogomon is.
Nagyon egyszerű leveske, mind elkészítésben, mind a hozzávalókat tekintve, ezért egy rohanós hétköznapon kitűnő vacsora ötlet. Én havonta egyszer elkészítem, mert igazán finom, ráadásul Milán egyik kedvenc levese.
Nálunk minden nap készül vacsora komplett összeállításban: leves + "második", mert a férjem és a kisfiaim igénylik. Tehát minden nap főzök/főzünk. Ritkán készül nagy adag, amit másnap is megmelegítünk, mert a férjem kevésbé szereti ugyanazt az ételt enni napokon keresztül. Csak azokból az ételekből készül nagyobb mennyiség, amelyeknek kifejezetten jót tesz, ha többször vannak melegítve, mint például a töltött káposzta, a különböző bablevesek, gulyásleves, palócleves, húsleves stb. (De ezt már évekkel ezelőtt is említettem itt a blogon.)
Igen, a mindennapi főzés nagyon sok időt és energiát elvesz az embertől, de én nem csak süteményeket imádok sütni, hanem főzni is, tehát igazán elmondhatom magamról, hogy emiatt valóban szívvel-lélekkel vezetem ezt a blogot is. ???? (Csak sajnos nem mindig elég a napi 24 óra, emiatt rengeteg recept nem kerül fel a blogra az időhiány miatt. Nincs mindig idő szépen tálalni, fotózni, szerkeszteni, receptet írni, de azért igyekszem. ????)Hozzávalók:1 nagyobb marék tarhonya2-3 közepes burgonya1 közepes fej vöröshagymasó ízlés szerintőrölt bors ízlés szerintőrölt csemege paprika ízlés szerintkevés zsír vagy olajElkészítés:Egy zománcozott lábasban kevés zsíron vagy olajon megpirítjuk a tarhonyát folyamatosan kevergetve, nehogy leégjen. Addig pirítjuk, amíg szép barna lesz. (Egyébként minél tovább pirítjuk, annál intenzívebb lesz a leves pirított íze, de tényleg nagyon kell vigyázni, hogy le ne égjen. ...és valóban érdemes zománcozott lábasban készíteni, mert abban nem ég le, ha folyamatosan kevergetjük.)
Amikor megfelelőnek találjuk a tarhonya pirultságát, akkor felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. (Ekkor még nem kell sok víz!) Beletesszük a megmosott/megtisztított vöröshagymát egészben, és a megmosott/meghámozott burgonyákat kockákra vágva. Fedővel lefedjük, így dunsztoljuk/pároljuk/főzzük addig, amíg az egészben hagyott hagyma szépen megpuhul/átpuhul. (Én imádom megenni az egész hagymákat a levesben, ezért fontos, hogy átpuhuljon!)
Közben ízlés szerint fűszerezzük paprikával, borssal, sóval.Amikor a hagyma és krumpli puha, felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. (Valaki sűrűbben szereti, valaki ritkábban, tehát a felöntött víz mennyisége ettől függ.)
"Összerottyantjuk",

Címkék

Tarhonya