Házi ropi (sajtos és sima)

  • 2020.04.24.
  • 1

A legegyszerűbb és legfinomabb ropi recept! Eddig mindenképp - azok közül, amelyeket eddig elkészítettem. A tésztájához csupán 3-4 hozzávaló szükséges. Imádom a ropogósan omlós állagát! Nagyon finom! Az ember legszívesebben egész nap rágcsálná. Akár családi nassolni valónak, akár vendégvárónak - tökéletes.A pici fiam 3 napja mondogatta, hogy neki valamilyen sós süti kellene. A kis drágám kedden szintén kérte, és hozzátette, hogy "de most már gyorsan!". Úgyhogy tegnapelőtt ezért esett a választásom erre a gyors, egyszerű ropira, mert pillanatok alatt összeállítottam, sodortam, kisütöttem egy elég nagy adaggal. Másnap délre el is fogyott.
Hozzávalók:kb. 80 darabhoz30 dkg finomliszt1 csapott teáskanál só12 dkg zsír (liba-, kacsa-, tyúk- vagy sertészsír)(nálam most a fele zsír, a fele vaj volt)kb. 1,5-2 dl tejföl6-7 dkg félkemény reszelt sajt (trappista, pannónia, cheddar stb.)A pöttyös kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
www.pottyosotthon.hu
Elkészítés:
A lisztben elkeverjük a sót és a reszelt sajtot, majd elmorzsoljuk benne a zsírt (vajat), végül fokozatosan annyi tejfölt adunk hozzá, hogy egy közepesen lágy, jól kezelhető tésztát kapjunk. Ne legyen ragacsos!Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 5 mm vastag téglalap alakúra, melyet 6-7 mm széles csíkokra vágunk. A csíkokat úgy vágjuk el, hogy kb. 15 cm hosszúak legyenek.
A tésztacsíkokat a kezünkkel kicsit megpöndörítjük, hogy ropi formája legyen, majd sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.Előmelegített 180 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 14-15 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)Tipp:
A kisfiam kérésére én világosabbra hagytam a ropikat, így is nagyon finom ropogós, de picit barnábbra is lehet sütni, akkor még ropogósabb lesz.A sima ropihoz a reszelt sajtot hagyjuk ki a tésztából - ebben az esetben lehet, hogy picivel több tejföl kell, a lényeg, hogy a tészta állaga közepesen kemény, ne ragacsos, könnyen nyújtható legyen!Ha azt szeretnénk, hogy másnap is ropogósan omlós legyen az állaga, akkor szabad levegőn tároljuk, hogy ne puhuljon át a tészta! Egy nyitott dobozban vagy egy tányéron, tálcán tároljuk, amit csak papírszalvétával takarjunk le!Munkafolyamatok képekben


Címkék

Sajt Gyors Egyszerű