Élesztő nélküli kefires tésztából kifli

  • 2020.04.01.
  • 1

A tészta állaga hasonlít a kelt tésztához; kellemesen lágy és puha tapintású, nem ragacsos, nagyon könnyen nyújtható és formázható. Amikor nyújtjuk ki, ugyanolyan szép hólyagos, mint a kelt tészta. Megsülve puha, szinte olyan, mintha foszlós lenne, és szép hófehér.
Én most édes változatban készítettem, mert teavajjal és házi lekvárral ettük, de lehet sósan is készíteni, ha szalámival, sonkával vagy ehhez hasonlóval szeretnénk elfogyasztani. Illetve kifli helyett lehet másképp is formázni, vagy bármivel tölteni, amivel szeretnénk; például kakaós csigát készíteni ebből a tésztából.Mostanában nagyon sokan kértek élesztő nélküli tészta recepteket tőlem. Mivel elég sok kefirem van itthon, ezért próbáltam ki ma reggel ezt a kefires szódabikarbónás tésztát, és egészen megszerettem. Fogom használni gyakran sós és édes változatban is.
Egyébként nálunk lehet kapni friss élesztőt. Bár itt sincs minden üzletben, de az egyik kis boltban van - igaz, naponta csak 2 darabot adnak 1-1 embernek, de ez szerintem bőven elég.
Hozzávalók:12 darabhoz250 ml kefir40 dkg finomliszt1 tojás2 evőkanál olaj2 dkg puha vaj2 púpos evőkanál kristálycukor1 csipet só1 csapott teáskanál szódabikarbóna+ a tetejére egy kisebb felvert tojás Belül puha, szép hófehér tészta
Elkészítés:A kefirt, tojást, cukrot, sót, szódabikarbónát egy tálba tesszük, összekeverjük és 5 percig állni hagyjuk (valószínű, hogy elkezd kicsit buborékozni). Hozzáadjuk az olajat, vajat és a lisztet is, összegyúrjuk. Jó lágy tésztát kell kapnunk, de ne ragadjon nagyon! Pici liszt vagy olaj hozzáadásával korrigáljunk az állagán. Letakarva 20-30 percig pihentetjük.A tésztát 3 egyenlő gombóccá alakítjuk. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket kör alakúra, kb. 5 mm vastagra. Négy egyforma cikkre vágjuk, a cikkeket felcsavarjuk a szélesebb végénél kezdve, kifliket formálunk. Ugyanígy járunk el a megmaradt 2 tésztagombóccal is, tehát összesen 12 db kiflink lesz.