Igazi nyári kolbász

  • 2013.05.28.
  • 3

Kakukkfű
Azt hiszem minden gyerek meggyőzhető arról, hogy több zöldséget egyen, ha ő maga készíti a saját salátáját. De amikor mindenki letöltheti a család saját kolbászát, akkor bizony nem csak a gyerekek, hanem a tinik, és a felnőttek is lázba jönnek! Igazi, egésznapos családi program: reggel bevásárolni a piacon, megvenni a húst, a salátának valót, a különleges fűszereket, aztán közösen sétálni délelőtt a mezőn, kakukkfüvet, mentát, szurokfüvet, vagy épp medvehagymát, metélőhagymát keresni. Minden tele van virágzó gyógynövényekkel, fűszernövényekkel, egy jó könyvvel könnyen be is azonosíthatjuk őket. Mi mostanában kétféle kolbászt is töltöttünk, egyik a mediterrán jelzőt kapta. Paradicsomos kenyeret sütöttem mellé, ennek a receptje holnap következik. Érdemes beruházni egy kolbásztöltő berendezésbe, fontos, hogy legyen hozzá vékony, úgynevezett virslitöltő fej is, így lehet igazán jó, frissen sütnivaló, vékony kolbászokat előállítani. Ebből a mennyiségből 10 ember jóllakik, ha kenyér és saláta is van mellé. A sütnivaló kolbász nagyon kiadós, és nagyon jól fagyasztható, arról nem is beszélve, hogy olyan kolbászokat eszünk, amiről tudjuk, hogy mi van benne, hiszen mi raktuk bele. 
Hozzávalók:
1 kg darált sertéslapocka
1 kg darált bárány (lehetőleg ez is lapocka)
20 dkg nyers szalonna, nagyon apróra vágva
40 g só
6 gerezd fokhagyma, lereszelve
4 ek friss kakukkfű levélke
4 ek szurokfű levélke
1 kk chili por
1 citrom reszelt héja és leve
1 ek méz
1,5 dl száraz fehérbor
20 dkg olajban eltett, szárított paradicsom, felaprítva
1 ek frissen őrölt bors
birkabél
Ezeket a fűszereket találtuk negyed óra alatt a Zemplénben: macskamenta, borsmenta, kakukkfű és szurokfű
A hozzávalókból összegyúrjuk a kolbászmasszát, és egy kis darabot serpenyőben megsütünk, hogy érezzük az ízét, nehogy akkor derüljön ki, hogy nem jó, amikor már mind betöltöttük. Betöltjük, 10-15 centinként elkötjük, majd megsütjük. Ne süssük túl, hogy ne száradjon nagyon ki. Süthetjük parázson, kemencében, de akár serpenyőben is.Ahol birkák legelnek, ott jó eséllyel nő a kakukkfű is!Még a pad alatt is!Vaslapon sütöttük.