Répatorta alternatíva

  • 2016.04.03.
  • 0

Rájöttem, hogy igazából klasszikus répatorta még sosem került fel a blogra. Pedig a sárgarépás-diós süteményeknek már több verzióját készítettem, valahogy a torta eddig mindig kimarad. No nem mintha most azt hoztam volna, ez is ugyanarra a kaptafára megy, de mégsem répatorta. Egyébként azért szeretek nagyon sárgarépás süteményt sütni, mert a répa természetes cukortartalma miatt kevesebb cukorra van szükség a megfelelően édes íz eléréséhez. A sütőtök is ezért jó, még édesebb, de cserébe a szénhidrát tartalma is jóval magasabb, így többynira azért maradok sárgarépánál. Ez eddigi változatok, amiket készítettem: Sárgarépás-diós muffinDiós-sárgarépás kuglófSütőtökös-(pekán)diós muffinÉs akkor jöjjön a mostani verzió, ezúttal mascarpone krémmel. A tészta az a ragacsos fajta, ami napokkalkésőbb semszárad ki.A recept a Kifőztük márciusi számában is megjelent, a kiegészítőket a Butlers biztosította, a csodás fotóhátteret pedig a Fotókellék. Sárgarépás-diós kockaHozzávalók 20 x 30 cm-es tepsihez, 24 szelethez13 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt7 dkg fehér tönkölyliszt10 dkg dió15 dkg nyírfacukor10 dkg kókuszzsír10 dkg sárgarépa1 kisebb alma4 tojás1,5 teáskanál sütőpor1 teáskanál őrölt gyömbér1 teáskanál őrölt fahéja tetejére:25 dkg mascarpone2 dl habtejszín3-5 dkg nyírfaporcukor1 citrom reszelt héjaa tálaláshoz:fél diószemekA diót durvára törjük, száraz serpenyőben megpirítjuk, majd ledaráljuk. A sárgarépát meg az almát meghámozzuk és lereszeljük. A kókuszzsírt kézi mixer segítségével elvegyítjük a cukorral. Hozzáadjuk előbb a tojásokat, majd a sárgarépát és az almát. Belekeverjük a fűszerekkel és sütőporral elvegyített liszteket. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a tésztát, 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.A tejszínt kemény habbá verjük. A mascarponét kézi mixerrel összedolgozzuk a nyírfaporcukorral, majd adagonként beleforgatjuk a tejszínhabot. A krémmel megkenjük a piskótát, felszeleteljük, és dióval a tetején tálaljuk.CH tartalom: 11 g Ch/főKalóriatartalom: 197 kcal/fő