Nehezített terepen

  • 2016.04.21.
  • 3

Még nem meséltem, de úgy tűnik, néhány alapvető változás lesz a receptekben a jövőben a blogon. Megelégeltem ugyanis az állandó puffadást, és rászántam magam egy ételallergia vizsgálatra és elmentem orvoshoz is. Az eredmény? Számomra sajnos elég szomorú. Az ételallergia tesztet kiütötte a tojás, a tehéntej, a klasszikus búzaliszt, a zöldborsó, a mandula, a mogyoró. Igazából az első kettő, illetve három az igazán fájdalmas. De csak hogy felkerüljön az i-re a pont, a gasztroenteorológus fruktózintoleranciára gyanakodott, és sajnos a vizsgálat igazolt is. Tehát, összegezve: no tojás, no tehéntej, no búzaliszt és no gyümölcs - lassan tényleg fényevő leszek. :)De a lelkesedésem nem csügged, és tegnap sikerült egy tökéletes kakaós muffint is sütnöm, tej- és tojásmenteset. Szóval nem gondolom, hogy vége lesz a világnak, és persze idővel, ha javultak a tünetek, időszakosan biztos enni fogok azért még ezekből az alapanyagokból is. :) De őszintén szólva, a fruktózintolerancia azért mellbe vágott. Főleg, hogy én gyors szénhidrátnak csak azt ettem szinte, mert a tejtermékeket eddig is legfeljebb sajt formájában ettem. Na azért nehogy azt higgyétek, hogy elkeseredtem. :) Inkább úgy fogom fel, hogy itt egy újabb lehetőség a kreativitásra. A puffadást meg már annyira utáltam, hogy ha csak azon múlik, hogy elmúljon végre, hogy néhány dolgot nem eszem, hát legyen. :)Szóval, mostantól nehezített terepen fogok mozogni. De mivel van még egy rakat búzával, tejjel, tojással, gyümölccsel telerakott receptem elfekvőben (és mivel teljesen úgysem fogom ezeket kiiktatni, hisz azért nem allergiáról van szó), nem kell aggódnotok, lesznek még "hagyományos" receptek is a blogon. És csak hogy ezt bizonyítsam, hozok egy jelenlegi diétám szerint sajnos kerülendő süteményt, hagyományos tojásos piskótával. Egy igazi klasszikus, a baracklekváros piskótatekercs, persze diabetikus verzióban, saját sárgabarack lekvárral. :)A recept a Kifőztükben is megjelent. Baracklekváros piskótatekercsHozzávalók 20 szelethez, 40 x 25 cm-es tepsihez7,5 dkg fehér tönkölyliszt7,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt9 dkg nyírfaporcukor3,5 dkg olvasztott vaj3 tojás1 csipet só1 teáskanál sütőporkb. 2 dl cukormentes sárgabaracklekvárA tojások sárgáját kézi mixerrel kihabosítjuk a nyírfacukorral, majd elvegyítjük a vajjal. A fehérjét a sóval kemény habbá verjük, és óvatosan a sárgájához forgatjuk. Adagonként finoman összedolgozzuk a sütőporral elkevert, átszitált lisztekkel. A sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 170 fokos sütőben 5-7 perc alatt megsütjük. Nedves konyharuhára borítjuk a tésztát, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. A hosszabbik oldalánál fogva a konyharuhával együtt feltekerjük, és hagyjuk kihűlni. Miután kitekertük, megkenjük a lekvárral, majd újra feltekerjük (ezúttal már konyharuha nélkül). Vékonyra szeletelve tálaljuk.CH tartalom: 8 g CH/szeletKalóriatartalom: 53 kcal/fő(a saját házi sárgabaracklekvárral számolva)