A látszat csal

  • 2016.04.23.
  • 4

Egyszer az egyik kedves olvasóm megkérdezte tőlem, hogy én szoktam-e azért húst is enni. Őszintén szólva, meglepődtem a kérdésen. Én, aki sokszor kolbászt eszem reggelire, és valljuk be, a heti 7 napból 5 alkalommal biztosan eszem húst ebédre is. Igaz, tény, hogy nem mindig vágyom ennyi húsra, de mivel nem főzök külön az Uramnak, ő pedig ugyan nem húsfüggő, de azért vegetáriánus se lenne soha, így többnyire húsos ételeket készítek ebédre. Viszont rájöttem, hogy a blogon lévő recepteket nézve valóban kevésbé látszódik, mennyi húst eszünk valójában. Ennek persze kézenfekvő okai vannak: főételekből újdonságot sokszor időigényes készíteni, márpedig idővel nem állok túl jól. Épp ezért általában nagyon egyszerű főételeket készítek hétköznapokon, amiket nem szoktam lefotózni. Ellenben egy salátát 5 perc alatt el lehet készíteni sokszor. No és azt se felejtsük el, hogy főételeket többnyire este, vagy kora hajnalban főzök, akkor pedig fotózni sem tudok. Márpedig míg egy süti fotogén marad másnapra is, egy főétel már kevésbé. :) Tehát a látszat csal. :)Bizonyítandó most húsos receptet hozok. Nagyon sokszor készítek hasonló fogást: sütőben sült, valamilyen fűszerezéssel előpácolt hús, rizs, és sült zöldség. Ez persze már egy kicsit flancosabb recept, de ha nem lennének rajta ilyen fűszerek, nem is nagyon tenném fel a blogra. :) A sült répa pedig nagy kedvencem, imádom bármilyen ízesítéssel.A recept a Kifőztükben is megjelent.Gyömbéres-mustáros csirke Hozzávalók 2 személyre- 2 csirkecomb- 1 evőkanál mustár- 1 teáskanál csípős dijoni vagy ír mustár- 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér- 1/2 kávéskanál méz- 1 evőkanál olívaolaj- sóa körethez:- 10 dkg basmati rizs- 20 dkg sárgarépa- 1 evőkanál szezámmag- 1 evőkanál fekete szezámmag- 1-2 evőkanál frissen aprított korianderzöld- olaj- sóA mustárból, a gyömbérből, a mézből és az olajból elkészítjük a pácot, majd alaposan bedörzsöljük vele a húst, és 1-2 órára félretesszük. Ezután a combokat kiolajozott, tűzálló tálba helyezzük, és 180 fokos sütőben félideig alufóliával lefedve, majd anélkül kb. 1 óra alatt megsütjük.Közben a körethez a rizst vastag aljú fazékban, kevés olajon megpirítjuk, majd a térfogatához képest kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük, és fedő alatt megpároljuk. A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, félretesszük. A sárgarépát vékonyra karikázzuk, nagy lángon, kevés olajon vastag aljú serpenyőben megsütjük, majd a szezámmaggal és a korianderzölddel összeforgatjuk. Melegen, a hússal együtt tálaljuk.CH tartalom: 48 g CH/főKalóriatartalom: 678 kcal/fő