Idén csak a zöldfűszereké az erkély

  • 2014.05.05.
  • 7

A hétvégén tovább bővítettem a fűszernövénykertem állományát. A magról ültetett fűszerek szépen növekedésnek indultak a héten, a gond csak az, hogy van egy, amelyikről nem tudom, hogy mi az. :) Majd ha nagyobb lesz, remélem, felismerem. :)Viszont a kevésbé strapabíró fűszerekkel kapcsolatosan már megtanultam, hogy a cserépben magról nevelgetés nem nagyon működik. Így mikor megláttam egy gyönyörű, már-már kisebb bokor nagyságú babért a kertészetben, nagyon megörültem. Hazajött és társult még hozzá borsfű, édeskömény, ananász-zsálya (mennyei az illata), lestyán, egy szép bokros rozmaring és még majoranna is.Idén amúgy eldöntöttem, hogy virágokat nem ültetek az erkélyre. Az állandóan tűző napfény miatt olyan hamar kiégnek, amik meg túlélik, azok sem igazán szépek, így több velük a bosszúság, mint az öröm. Mostanában már úgysem ülünk ki az erkélyre, régebben nem zavart, de most már nem szeretjük a folyamatos hangos autózajt. Már az is zavar, ha a teraszajtót kinyitom, hát még kint ülni... Épp ezért most már csak fűszereket nevelgetek, azokat viszont szép számban, hogy maradjon télire is bőven.Már csak 1-2 fajta van, amit szeretnék beszerezni. Az egyik ilyen a curry. Ha van bárkinek ötlete, hol vehetnék, azt örömmel fogadom. :)
Majd ha végre nem esik, és kitakarítottam az erkélyt, hozok fotókat is. :)
Hagymás csirkemáj gerslivel- 18 dkg árpagyöngy (gersli)- 50 dkg csirkemáj- 1 közepes fej vöröshagyma (kb.10 dkg)- 1 kis fej lilahagyma (kb. 5 dkg)- 3 gerezd fokhagyma- 2 kis ág rozmaring- só, bors, olívaolaj- húsleves (opcionális)A gerslit hideg vízzel addig öblítjük át, amíg a víz áttetsző nem lesz. Ekkor kevés olívaolajon 1 percig pirítjuk, majd kétszeres mennyiségű folyadékkal felöntjük (én fele víz fele húslevest használtam és tettem még hozzá egy kevés kakukkfüvet is), és lefedve, alacsony lángon kb. 50 perc alatt megfőzzük.
A májat megtisztítjuk. A hagymákat felkarikázzuk. Kevés olívaolajat hevítünk egy fedeles serpenyőben és rádobjuk először a vöröshagymát, majd a lilahagymát és a fokhagymát. Nagy lángon pirítjuk, hogy legyen egy kis színe, de nem kell teljesen megpárolni, kiszedjük és félretesszük a hagymákat. A serpenyőbe dobjuk a májat, még mindig nagy lángon körbepirítjuk. Ez néhány percig eltart, a serpenyő méretétől is függ. Ekkor visszatesszük hozzá a hagymát és felöntjük egy merőkanálnyi húslevessel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a rozmaringot. Lefedjük és kb 15 percig pároljuk és kész is.
CH tartalom: 41 g CH/adag
Kalóriatartalom: 369 kcal/adag