A kuglóf története

  • 2014.05.25.
  • 2

Évek óta nyírfacukorral sütök. Már azelőtt elkezdtem használni, hogy kiderült volna, IR-es vagyok. Azóta pedig csak ez van a konyhámban és persze egy kis méz. Ízlések és pofonok, ezért nem fogok senkit sem erre vagy arra az édesítőre rábeszélni. :) Nekem ez vált be, pedig kísérleteztem sok mindennel. Az egyetlen dolog, amiben egyébként a mai napig képtelen vagyok elviselni a nyírfacukrot, az a kávé. Na, abba az én ízlésem szerint nem túl nyerő. :)Amikor idén januárban megkerestek a Nyírfacukortól, hogy lenne-e kedvem a húsvéti promóciójuk csomagolásához beküldeni receptet, (természetesen nem csak engem kértek fel), nagyon meglepődtem és rettenetesen örültem, hogy a blogom alapján ilyen bizalmat szavaztak nekem. Számomra még mindig hihetetlen, ha valaki elkészíti és szereti is a receptjeimet. :) A Nyírfacukor korábbi receptversenyeibe pár alkalommal beneveztem, innét ismerték a blogomat, bár sosem hittem volna, hogy ilyen megkeresést kapok. Nem sokat gondolkodtam, fejest ugrottam a böngészésbe és ötletelésbe: egyáltalán milyen húsvéti sütemény van?! A kalácsot követően ugyanis megállt a tudományom
- nálunk otthon nem volt hagyományos húsvéti sütemény, csak húsvéti sonka. :) Próbáltam körbenézni a neten, barátokat kérdezgetni, végül az egyetlen dolog, amire jutottam, hogy kuglófot kellene készíteni. Persze készítettem mást is, erre az alkalomra készítettem például a túrós-mákos lepényt, ami a személyes kedvencem, a sárgarépás-diós muffint, a vaníliakrémes kosárkákat is. És a mogyorós kuglófot.Pedig majdnem el sem készült. Miután eldöntöttem ugyanis, hogy kuglóf legyen, rendeltem az interneten egy nagyon szép kuglófsütő formát. Néhány nappal a leadási határidő előtt meg is jött (némi idegbajt már ez a késedelem is kiváltott belőlem), szép is volt, csak épp pocsék minőségű, nem lehetett vele sütni. Így a kuglóf sztornózva lett. Hát nekiálltam a többi sütinek.Őszinte leszek: soha életemben nem rontottam még el ennyi mindent. Azok az alapok, amiket már ezerszer csináltam (omlós tészta, piskóta), most valahogy sehogy sem akartak működni. Rettenetes volt. Persze mindez az utolsó hétvégén, amikor már le kellett volna adni a recepteket. Kész hisztéria voltam, az Urammal közöltem is, hogy márpedig én a blogot is abbahagyom, hisz nem is tudok főzni, kit akarok én átverni...?! :) Aztán miután kitomboltam magam, nekiveselkedtem újra mindennek, egész nap csak sütöttem vasárnap, de meglett az eredménye. Hétfő reggel munka előtt el is készítettem a fotókat, majd küldtem mindent a Nyírfacukornak :) Kivéve a kuglófot, mert a sütőforma nélkül azt elég macerás lenne elkészíteni. :)De e tekintetben sem hagytam magam. Már csak azért sem. Ha másért nem, magamért el kellett készítenem, hogy a lelkemet megbékítsem, hisz nem szokásom feladni. Így hétfőn munka után berohantam egy üzletbe és vettem egy új kuglófsütő formát. És megsütöttem. Csakazértis. :) És, mint utóbb kiderült, jól tettem, az én kuglóf receptem lett ugyanis kiválasztva a csomagolásra. :) Tudom, ettől még nem leszek szakácsművész, sem nagymenő gasztroblogger, de én hihetetlenül örültem így is és megtisztelőnek tartom a lehetőséget. Köszönöm!A fotózás miatt még egyszer elkészítettem rögtön utána, így bizton állíthatom, működik a recept. És amiért én különösen kedvelem, hogy jónéhány nap múlva is még ugyanolyan puha, mint az elején. Az meg már csak nekem extra öröm, hogy van egy ilyen álomszép kuglófsütőm is most már. :)Könnyű mogyorós kuglóf- 120 g fehér tönkölyliszt- 80 g teljes kiőrlésű búzaliszt- 100 g őrölt törökmogyoró (tipp: először diódarálóval daráljuk le, majd kávédarálóval őrőljük finomra)- 200 g nyírfacukor- 4 tojás- 100 g vaj- 140 g natúr joghurt- 1,5 tk sütőpor- csipet sóA liszteket elkeverjük a mogyoróval, a sütőporral és a sóval. A szobahőmérsékletű vajat kihabosítjuk a cukorral (ha nem szobahőmérsékletű, picit melegíthetünk rajta a mikróban, de még ne legyen folyékony, csak lágy), majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat és azzal is habosra keverjük. Végül hozzákeverjük a joghurtot is. Továbbra is kézi mixert használva belekeverjük a lisztes keveréket. Kivajazott, lisztezett kuglófsütő formába öntjük a tésztát. 175 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 50 percen át. Rácson hagyjuk kihűlni.
Tálaláskor porcukorral meghintjük.CH tartalom: 16,8 g CH/szeletKalóriatartalom: 183 kcal/szelet(16 szelet esetén)