Szokástól eltérően

  • 2014.02.25.
  • 2

Két hete elég korán mentem a piacra ahhoz, hogy finom, friss pisztrángot kapjak. Ez az egyetlen olyan halféle, amit a közeli piacon is meg tudok venni, mivel a pontyért nem vagyunk oda, a többi halat meg leginkább még fagyasztott állapotában árulják, a lazac pedig méregdrága. De a pisztráng, az még rendben van. Általában fokhagymásan, citrommal, rozmaringgal szoktam készíteni, de most valahogy újítani akartam. Megéri néha eltérni a szokásostól. :) Őszintén ajánlom mindenkinek, szerintem fantasztikus íze lett, a mandulás rizzsel igaz különleges főtétellé lehet varázsolni az amúgy egyszerű fogást.Kurkumás-fűszeres pisztráng mandulás rizzsel- 2 kisebb pisztráng (kb. 20-25 dkg-osak)- 1/2 tk kurkuma- 1/2 tk mustármag- 1/2 tk köménymag- 1 kis szárítot chili- 2 gerezd fokhagyma- 1/2 citrom- 1/2 tk só- 10 dkg basmati rizs- 2,5 dkg mandula - 3-4 szem szegfűszegA fűszereket mozsárban összetörjük, majd hozzá préseljük a fokhagymákat és így fűszerpasztát keverünk belőle. Az alaposan megmosott s letörölgetett halakat bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, a hasába pedig fél szelet citromokat fektetünk. Legalább egy órán át pácoljuk így a hűtőben. A sütőt 180 fokra (légkeveréses) előmelegítjük. Egy tűzálló tálat sütőpapírral kibéleljük, belefektetjük a halakat. Alaposan meglocsoljuk olívaolajjal, alufóliával lefedjük és a sütőbe tesszük. Az első 15 percben lefedve sütjük, majd levesszük az alufóliát és további 30 percig sütjük, amíg szépen megpirul a teteje. Közben elkészítjük a köretet: egy vastag aljú 1 evőkanálnyi olajat hevítünk, egy percig pirítjuk rajta a rizst és a szegfűszeget, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, megsózzuk és kb. 15 perc alatt puhára főzzük a rizst. A mandulát cikkekre aprítjuk (ha szeletelt, erre nincs is szükség), majd száraz serpenyőben megpirítjuk. Tálaláskor a rizst megszúrjuk amandulával. A halat még kevés citromlével meglocsolhatjuk.CH tartalom: 40 g lassú CH/adagKalóriatartalom: 544 kcal/adag(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));