Káposzta másképp

  • 2014.01.19.
  • 3

Nem vagyok jó barátságban a káposztával, erről már meséltem is korábban. Nos, ez azóta sem változott meg. Bár nyersen egyre több formájában megeszem a káposztás, a töltött és savanyított változatoktól azonban továbbra is kiráz a hideg.Van egy kis picike görög szakácskönyvem azonban, amit szeretek lapozgatni, főleg, mióta másfél éve Görögországban voltunk és felismertem benne az ottani ételeket. :) Nos, ebben találtam egy olyan alternatívát, amire úgy döntöttem, hogy még én is megkísérlem (persze diétára szabva és jócskán átalakítva). Nem is bántam meg, bár továbbra sem leszek káposzta-őrült. De ebben a formában jöhet máskor is. :)Görög paradicsomos töltött káposzta- 2 paradicsomkonzerv (80 dkg, hozzáadott cukor nélkül)- 2 közepes vöröshagyma - (kb. 20 dkg)- 12 dkg barna rizs- 20 dkg feta- 1 vékony levelű, tölteni való káposzta (felhasználva kb. 50 dkg - 8 levél)- bazsalikom, oregánó- só, bors, olívaolajA vöröshagymákat felaprítjuk. Egy magas felű kisebb fazékban kevés olívaolajon megpirítjuk a rizst, majd felöntjük kicsit kevesebb, mint kétszeres mennyiségű vízzel és lefedve kb. 45 perc alatt megfőzzük (ezútal nem baj, ha még kicsit kemények a rizsszemek, a későbbi sütés során úgyis puhul még tovább). A hagymát kevés olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a konzerv paradicsomot, ízesítjük a fűszerekkel és összefőzzük, ha kész, félretesszük. Közben a káposztáról leszedjük a külső szép nagy leveleit, legalább 8-at, és lobogó forró vízbe tesszük és 3-4 percig főzzük,amíg megpuhulnak. Ekkor hideg vízbe tesszük hűlni, majd félretesszük. Ha a rizs megfőtt, a paradicsomszósz egyharmadát hozzákeverjük, valamint a fetát hozzá morzsoljuk. Kifektetünk egy káposztalevelet, a tölteléket elosztjuk, hogy mindegyikbe ugyanannyi jusson. A káposztalevél széleit behajtjuk, majd feltekerjük a leveleket. Tűzálló tálba helyezzük a kis káposztacsomagokat, majd ráöntjük a megmaradt paradicsomszószt.Lefedve 180 fokra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük. CH tartalom: 42 g lassú CH/adagKalóriatartalom:384 kcal/adagForrás (módosításokkal): Görög konyha c. szakácskönyv(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));