Első lazacom

  • 2021.01.07.
  • 7


Szinte hihetetlen, de még soha nem készítettem lazacot. Valamiért idegenkedtem tőle, bár a füstölt lazacfilét nagyon szeretem. Az volt az érzésem, hogy bonyolult művelet, kevés vagyok én egy ilyen nemes és drága alapanyaghoz... Aztán megláttam a szép rózsaszín húsdarabokat egy boltban, a leárazott termékek között és mégis belevágtam, az egyik főzőműsor által beizzított fantáziámtól hajtva lazac steaket készítettem. Lazacnak lazac lett, hogy mennyire steak azt nem tudom, de nagyon finom. Köretnek karfiolos burgonyapürét készítettem hozzá és a sütésből visszamaradt vajból kapros-tejszínes mártás lett. Mióta rákattantam a kaporra, mindig tartok a fagyasztóban egy befőttesüveget apróra vágott friss kaporral. Egész télen rendelkezésemre áll a zöld kapor.Lazac kapros mártássalHozzávalók 2 személyre: 2 szép szelet lazac, 6 dkg vaj, só, bors, 1 dl tejszín, 1 evőkanál apróra vágott zöld kapor. A körethez: 15 dkg burgonya, 15 dkg karfiol, 1 dl tejföl, só.Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és annyi sós vízben hogy jól ellepje, feltesszük főni. Ha nem sietünk, mérsékeljuük a lángot. A főzőidő hosszabb lesz, de a burgonya sokkal finomabb. A karfiolt rózsáira szedjük és szintén sós vízben főni tesszük. Mérsékelt lángon, fedő alatt főzzük. Amikor a züldségek megfőttek, a krumplit áttörjük, a leszűrt karfiolt botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a krumplihoz a tejföllel együtt és jól kikavarjuk.A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk. Beletesszük bőrével lefelé a sóval, borssal bedörzsölt lazacszeleteket és mindkét oldalukat pontosan 4 percig sütjük. Kivesszük a serpenyőből és melegen tartjuk. A visszamaradó vajba beleöntjük a tejszínt, hozzáadjuk a kaprot és egyet forralunk rajta. A lazacot a pürével és a mártással tálaljuk.