Egyszerű céklás köret

  • 2021.01.11.
  • 4


A tél vége felé haladva úgy érezzük, szinte kifut a lábunkból az erő. Na, ilyenkor kell elővenni a céklát! Ez a vörös gumó, ha nem is csodaszer, de nagyon értékes, tápanyagokban gazdag élelmiszer. Javítja az erőnlétet, teljesítményt, kitartást. A benne található nitrátok a szervezetbe jutva átalakulnak, kitágítják a vérereket és fokozzák a véráramlást, így a sejtekhez több oxigén és tápanyag jut el. A benne található tápanyagok erősítik a csontokat és a fogakat, segítenek a magas vérnyomás elleni küzdelemben, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően nem csupán egészségesek, de szépek is leszünk, ha igyekszünk rendszeresen fogyasztani belőle. A legkedvezőbb hatást akkor érjük el, ha nyersen fogyasztjuk, például egy finom turmix formájában. Ha banánnal vagy almával turmixoljuk össze, nem fogjuk érezni jellegzetes földízét. Kerülhet még az italunkba méz, gyömbér, magvak is így kiválthatjuk vele a reggelit, óriási vitaminlökettel indítva a napot, amit akár munkába menet is elkortyolhatunk. Ha ételeink alapanyagává választjuk, akkor igyekezzünk kímélő eljárásokat alkalmazni az elkészítés során, hogy minél több értékes tápanyagot vegyünk általa magunkhoz. Érdemes sütőben sütni, párolni, így egészséges köretek kerülnek majd a családi asztalra.
Egyszerű céklás köret Hozzávalók 2 személyre: 2 közepes méretű cékla, 2 szál sárgarépa, 6 cikk fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál szárított, morzsolt kakukkfű, 1 teáskanál szárított, morzsolt oregano, 1 teáskanál só. Elkészítése: A céklát meghámozzuk, hasábokra vágjuk és egy olyan edénybe tesszük, amin piros leve nem hagy maradandó nyomot. Kiválóan alkalmas erre egy üveg salátástál. A meghámozott sárgarépát hosszában négybe vágjuk majd feldaraboljuk és a céklához adjuk. Rászórjuk a fúszereket, meglocsoljuk az olajjal és alaposan összeforgatjuk. A fűszeres olajos zöldségeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megszórjuk a meghámozott, felkarikázott fokhagymával és forró sütőben 40 perc alatt megsütjük. Kiváló körete lehet rántott húsnak, sült kolbásznak.