Túrós buktagombóc

  • 2020.12.17.
  • 2


A túrót magam készítem, igazi tehénből fejt tejből. Gyakran kerül sütibe, ételbe, de krémes állagú változatait
akár kenyérre kenve is szeretem, jár hozzá zakuszka, meg füstölt kolbász...
A túrós kelt tészták közül ez a kedvencem. nagyon finom, megér pár km futást...Túrós buktagombóc Hozzávalók egy 24x30 cm-es tepsihez: A tésztához: 50 dkg liszt, 1 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 tojás sárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál porcukor, 5 dkg vaj, 1 teáskanál só. A töltelékhez: 15 dkg túró, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál búzadara, pár csepp vaníliaaroma, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál mazsola. A tetejét megkenni 1 tojás sárgája, meghinteni porcukor. Elkészítése: A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és mélyedést készítünk a közepébe. A tejet fellangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és
hozzáadunk 1 evőkanál porcukrot. Jól összekavarjuk és a lisztbe képezett mélyedésbe töltjük. 15 percig hagyjuk dolgozni. Közben 1 tojás sárgáját 1 evőkanál porcukorral kikavarunk és hozzáadjuk a langyosra hűtött olvasztott vajat. Beletötljük a lisztbe és az egészet jó alaposan összedolgozzuk. Duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk a tésztát és jól átgyúrjuk. Fél cm vastagra nyújtjuk és egy nagyobb pohárral köröket szaggatunk belőle. A körök közepébe helyezünk egy fél evőkanálnyit a töltelékből, majd összecsípjük a kör széleit és az összecsípett résszel lefelé, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük az így keletkezett gombócokat, egymás mellé. A töltelékhez a túrót simára kavarjuk a tojássárgájával, a búzadarával és a cukorral, vaníliaaromával és reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd a mazsolát is hozzáadjuk. Amikor az összes gombócot a tepsibe tettük, fél órán át ismét kelesztjük, majd megkenjük a tojás sárgájával és légkeveréses sütőben 180 fokon 40 percig sütjük. Ezalatt szép aranybarna lesz. Amikor kész, kivesszük a sütőből, gazdagon megkenjük cukros vízzel, attól szép fényes és puha lesz a teteje. Letakarva hagyjuk kihűlni. Porcukorral meghintve kínáljuk.